ENG
 

Koper, 27. marec 2019 - Senat Univerze na Primorskem je na današnji 39. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem, s čimer je pričel teči rok postopka za izvolitev rektorja za mandatno obdobje štirih let od 23. novembra 2019 do 22. novembra 2023. 

Koper, 18. april 2019 - Volilna komisija za izvedbo rednih volitev za člane Upravnega odbora Univerze na Primorskem (UO UP) je včeraj, 17. aprila, na svoji 1. redni seji prejela kandidature za člane UO UP.

torek, 16. april 2019

UP FHŠ: Pestri Dnevi humanistike so se zaključili s slavnostno podelitvijo diplom in nagrad

Bartolove nagrade so letos prejeli izr. prof. dr. Miha Koderman, prof. dr. Aleksander Panjek, študentka Nina Bokalič in Romana Kačič iz Zavoda Abakkum

Koper, 15. april 2019 - V okviru Dnevov humanistike, ki so potekali v prejšnjem tednu, sta na slavnostni podelitvi diplom in nagrad Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem prorektorica za študijske zadeve Univerze na Primorskem izr. prof. Sonja Rutar in dekanja fakultete prof. dr. Irena Lazar podelili diplome diplomantom 1. in 2. stopnje. Bartolovo nagrado visokošolskemu učitelju za izjemne pedagoške dosežke je letos prejel izr. prof. Miha Koderman z Oddelka za geografijo.

torek, 9. april 2019

InnoRenew CoE | Novi projekti v Izoli

InnoRenew CoE uspešno na poti uresničevanja novih raziskovalno-infrastrukturnih projektov

Koper, 9. april 2019 – V preteklih mesecih so delo na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE posebej zaznamovale dejavnosti, povezane z gradnjo dveh novih stavb, ki bosta v Izoli, natančneje, v Livadah. Stavbi ne bosta samo nov dom za zaposlene na inštitutu, ampak tudi pomembna pridobitev tako za lokalno okolje kot za državo. Poleg tega pa so na inštitutu pred kratkim za program aktivnega staranja v Domu upokojencev Izola – Casa del pensionato Isola v sodelovanju s partnerji pridobili nekaj manj kot 4 milijone evrov novih evropskih sredstev.

Univerza na Primorskem je na podlagi 40. člena Zakona o visokem šolstvu RS, Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu in pridobljenega soglasja Vlade RS v četrtek,  28. marca 2019, objavila razpis za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje in doktorske študijske programe 3. stopnje v študijskem letu 2019/2020. Skupaj je na voljo 1.526 prostih mest za vpis v prve letnike za slovenske državljane in tujce iz EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU, od tega 1.374 mest na drugi stopnji, 152 mest pa je razpisanih na 3. stopnji.

sreda, 3. april 2019

"International Week of UP 2019"

Bliža se Mednarodni teden UP 2019

The University of Primorska welcomes administrative and teaching staff from the Erasmus+ partner universities during the International Week 2019 of the University of Primorska” that will take place from 13 to 17 May 2019.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Inovativni turizem Fakultete za turistične študije- Turistica (UP FTŠ Turistica) Iztok Bončina. Podrobnosti v nadaljevanju.

petek, 29. marec 2019

Imate inovativno podjetniško idejo? #PodjetnaPrimorska2019

Podjetna Primorska 2019 za vse starosti in novosti: Imate inovativno podjetniško idejo? Sprejmite izziv in se prijavite na razpis!

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) v sodelovanju z Agencijo SPIRIT in ostalimi partnerji, že 13. leto zapovrstjo vabi vse inovativne podjetnike in potencialne podjetnike vseh starosti, da se prijavijo na natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2019”. Z nasveti, ki jih ponujajo na UIP-u, znanjem, ki ga finalisti pridobijo na delavnicah v sklopu natečaja, in mentorskim programom je pot do realizacije podjetniške ideje hitrejša in prodor na trg veliko lažji. Najbolj inovativne ideje bodo jeseni nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 30.000 eur.

Ljubljana, Koper, 28. marec 2019 – Vlada RS je danes na svoji 25. redni seji imenovala nove člane Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo, saj je dosedanjim potekel mandat. Mandat predsednika in članov sveta traja štiri leta, mandat predstavnikov študentov pa dve leti. Za predsednico je bila imenovana prof. dr. Klavdija Kutnar z Univerze na Primorskem, ki ima svoje predstavnike tudi med člani sveta. Ti so: prof. dr. Štefko Miklavič, prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič in izr. prof. dr. Gregor Pobežin in prof. dr. Dragan Marušič, ki je član po položaju rektorja. 

Odprte so prijave na drugi del brezplačnega spletnega tečaja "Turistični management UNESCO-ve dediščine". Tečaj je namenjen vsem, ki delujete na področju turizma in/ali kulturne dediščine ali pa si to zaenkrat le želite!

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Geografija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Ksenija Perković. Podrobnosti v nadaljevanju.

torek, 26. marec 2019

"Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka"

Izšla je knjiga avtorjev dr. Francija Demšarja in novinarke Jasne Kontler - Salamon

Koper, 22. marec 2019 - V Pokrajinskem muzeju v Kopru je danes opoldne potekala predstavitev nove monografije avtorjev direktorja Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu rednega profesorja dr. Francija Demšarja ter publicistke in dolgoletne novinarke Dela  Jasne Kontler - Salamon z naslovom "Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka". 

Koper, 22. marec 2019 - Na včerajšnji slovesnosti, ki je potekala v dvorani sv. Frančiška, je najvišji naziv prejel pesnik, filozof, esejist in likovni kritik Andrej Medved. Postal je novi častni doktor Univerze na Primorskem. Danes je v prostorih univerze potekalo njegovo inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače«. UP sedaj šteje 18 častnih doktorjev, 8 častnih senatorjev in 4 zaslužne profesorje, vse prejemnike priznanj in nagrad pa si lahko ogledate prek povezave, več >>.    

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Antropologija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Klemen Belhar. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 22. marec 2019 - Včeraj zvečer je v dvorani sv. Frančišča v Kopru 16 nagrajencev prejelo nagrade, priznanja in zahvale za odlične dosežke v preteklem letu. Rektor prof. dr. Dragan Marušič je najvišje priznanje - naziv častnega doktorja Univerze na Primorskem - podelil pesniku, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu. Podeljene so bile še: nagrade za pedagoško in znanstveno odličnost, ki so jih prejeli doc. dr. Miha Lesjak, doc. dr. Aksinja Kermauner, doc. dr. Ademir Hujdurović in prof. dr. Maja Meško. Zlato plaketo je dobil izr. prof. dr. Darjo Felda, svečana listina je šla v roke doc. dr. Michaela Davida Burnarda, priznanja "Srečka Kosovela" za študente so prejeli: dr. Nastja Cotič, dr. Josip Višnjić, Maja Jerman, mag. in Polona Rustja. Študent UP FM Matej Kekič pa je dobil priznanje za izjemne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. Letos so bili za svoje uspešno delo v letu 2018 pohvaljeni strokovni zaposleni: Tatjana Mikelić Goja, Sanjin Pobega, Saša Planinc in Rajko Gržinič. 

Koper, 19. marec 2019 - Danes sta bila inavgurirana dr. Aleksej Kalc, ki je postal redni profesor za področje Zgodovine, in dr. Janez Žibert, ki je postal redni profesor za področje Elektrotehnike. Oba profesorja sta postala tudi znanstvena svetnika.  

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Vesna Rutar Grubić.

Podrobnosti v nadaljevanju.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Martina Rodela. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 18. marec 2019

Program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2019, ki bo potekal od 18. do 25. marca.

Koper, 18. marec 2019 - S slovesno promocijo doktorjev znanosti, ki je danes potekala v Pokrajinskem muzeju v Kopru, se je začel Teden Univerze na Primorskem. Znanstveni naziv so pridobili: dr. Tanja Jakomin Kocjančič, dr. Monika Vrečar, dr. Mirjana Batinič, dr. Mateja Krofl, dr. Tadeja Jakus, dr. Neža Čebron Lipovec, dr. Andrej Vrčon, dr. Slobodan Filipovski, dr. Sabina Žampa, dr. Dušan Gošnik, dr. Mateja Maljevac, dr. Alejandra Ramos Rivera, dr. Mateja Vadnjal in dr. Maja Trošt. V šestnajstih letih UP je na univerzi doktoriralo 259 kandidatov.

Koper, 15. marec 2019 - Rektor je v začetku tega tedna z delegacijo odpotoval v Makedonijo, kjer je obiskal Univerzo v Skopju, srečal pa se je tudi z županom Ohrida, Konstantinom Georgievskim in dekanom Fakultete za ruriatične študije prof. dr. Cvetkom Adreeevskim.

Študentke in študenti UP imajo vsako leto možnost pridobiti štipendijo iz Štipendijskega sklada UP. Sklad deluje od leta 2008 dalje in temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem, občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših in študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju možnosti za zaposlitev študentov takoj po zaključku študija. Do sedaj je UP podelila 402 štipendiji. Tokrat vam predstavljamo tri izmed letošnjih 40 štipendistov: Matija Jenko, Marinka Trebec in Đorđe Mitrović.

 

Od 14. marca do 19. maja 2019 Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) v Galeriji Loža Koper organizira raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF. 

Koper, 5. marec 2019 - Včeraj je v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru raziskovalni inštitut InnoRenew CoE  skupaj z ustanovitelji, projektnimi in industrijskimi partnerji ter številnimi drugimi gosti praznoval svojo 2. obletnico.

ponedeljek, 4. marec 2019

Preberite odgovore, ki smo jih poslali novinarju POP TV

V rubriki Vprašanja in odgovori medijem objavljamo odgovore, ki smo jih posredovali novinarju POP TV, in objavljen prispevek. Oceno o tem, kako je novinar interpretiral prejeto vsebino, prepuščamo bralcem.

V informativni oddaji 24 ur na POP TV je bil v soboto, 2. 3. 2019, ob 19. uri objavljen prispevek z naslovom "Denar za odvetnike", v katerem novinar Jaka Vran poroča o tožbah, ki so jih zoper UP vložili nekdanji zaposleni profesorji, ki so se sami odločili za prekinitev delovnega razmerja z UP in odhod na ZRS.

ponedeljek, 4. marec 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Karmen Drljić. Podrobnosti v nadaljevanju.

Gledališče Koper so v četrtek, 21. februarja 2019, preplavili mladostni glasovi z besedo v kitajščini. Zapeli so in recitirali, zapisali novoletna voščila s kitajsko kaligrafijo, zaplesali v ritmu kitajskih popevk in prikazali kitajsko veščino Taiji quan. Tako so obeležili Praznik lampijonov, dan ko se na Kitajskem zaključi Novoletno praznovanje in dokončno vstopimo v pomlad. Kitajsko novo leto je namreč praznik pomladi, Chun Jie, ko je zima premagana, dan se podaljšuje in sonce že greje.

petek, 22. februar 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Petra Furlan. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 15. februar 2019 - Danes in jutri v Sloveniji potekajo informativni dnevi v srednjih šolah in na univerzah. Fakultete Univerze na Primorskem so danes za dijake organizirale predstavitve v dveh terminih, ob 10. in ob 15. uri, jutri pa bodo lahko vsi zainteresirani kandidati za vpis v dodiplomske študijske programe na UP podrobne informacije pridobili v jutranjem terminu ob 10. uri. V Kopru smo se razveselili tudi obiska ministra za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Jerneja Pikala, ki je z nami delil spomine, ko se je tudi sam vpisoval na izbrano fakulteto. Njegovo izjavo, nagovor rektorja naše univerze in zbrane vtise dijakov in predstavnikov fakultet si lahko ogledate v video prispevku, ki ga je pripravila ekipa Službe za podobo UP in je objavljen v nadaljevanju. 

petek, 15. februar 2019

Minister Pikalo pohvalil dosežke InnoRenew CoE

Minister Pikalo je ob današnji 2. obletnici ustanovitve raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE pohvalil dosedanje dosežke zaposlenih

Koper, 15. februar 2019 - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je bil ustanovljen na današnji dan, 15. februarja, pred dvema letoma. Ob tej priložnosti je skupaj z Univerzo na Primorskem, enim od osrednjih soustanoviteljev, organiziral slavnostni dogodek, ki so se ga, poleg zaposlenih v InnoRenew CoE, udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Pikalo, župan Izole Danilo Markočič in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.

Danes, 14. 2. 2019, in jutri, 15. 2. 2019, potekajo na Univerzi na Primorskem orientacijski dnevi "Orientation days 2019" za Erasmus študente iz tujine. Prorektorica doc. dr. Sonja Rutar in prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur sta prvim 30 izrekla dobrodošlico, preostalih 30 pa še pričakujemo v naslednjih dneh. Študentje k nam prihajajo iz Belgije, Češke, Črne Gore, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Kazahstana, Litve, Madžarske, Mehike, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške, Srbije, Španije in Turčije.

Koper, 4. februar 2019 – Fakultete Univerze na Primorskem (UP) bodo tudi letos na informativnih dnevih, ki bodo v petek, 15. februarja, ob 10. in 15. uri, ter v soboto, 16. februarja, ob 10. uri, dijakom postregle s podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega izobraževanja. Tudi letos dijakom, ki prihajajo k nam iz drugih, bolj oddaljenih slovenskih krajev, ponujamo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko. Letošnje novosti v okviru razpisanih programov pa so: UP FHŠ je univerzitetni študijski program Medijski študiji preimenovala in ga razpisala z novim imenom Komuniciranje in mediji. UP FAMNIT je razpisala nov visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki ga bo izvajala namesto univerzitetnega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo. UP FTŠ Turistica je pridobila novo dislocirano enoto v Mariboru, na kateri je razpisala mesta za vpis v 2. letnik (izredni študij) v visokošolski strokovni študijski program Management turističnih podjetij. UP PEF je visokošolski strokovni študijski program Predšolska vzgoja razpisala tudi na dveh dislociranih enotah - v Slovenskih Konjicah in Novi Gorici. UP FVZ je razpisala nov univerzitetni študijski program Fizioterapija. Za izvajanje v angleškem jeziku je razpisanih pet študijskih programov (štirje univerzitetni: Bioinformatika, Matematika, Računalništvo in informatika, Management in visokošolski strokovni Management turističnih podjetij).

Vas zanima, kako študenti UP FAMNIT v praksi preizkušajo pridobljena znanja? Vabimo vas k ogledu utrinkov, posnetih na terenu med akcijo odstranjevanja invazivnih rastlin v Ospu, ki jo je sredi januarja organiziral Zavod RS za varstvo narave v okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu.

V študijskem letu 2019/2020 bo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki bo zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključujejo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za uspešnejše črpanje evropskih sredstev in kandidiranje na različnih razpisih. Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

torek, 5. februar 2019

UP FM| Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) Maja Trošt. Podrobnosti v nadaljevanju.

četrtek, 31. januar 2019

UP na Informativi | Info za dijake

Kontakti za dijake pred informativnimi dnevi

Ljubljana, Koper, 25. in 26. januar 2019 - Univerza na Primorskem se je tudi letos predstavila na že tradicionalnem, največjem slovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že enajsto leto zapored. Šest fakultet - UP Fakulteta za humanistične študije, UP Fakulteta za management, UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Pedagoška fakulteta, UP Fakulteta za turistične študije - Turistica in UP Fakulteta za vede o zdravju – je skupaj s Podružnico Lomonosov velikemu številu obiskovalcev predstavilo svoje študijske programe, novosti, bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti, dijake pa seznanilo tudi z nastanitvenimi možnostmi.

Ljubljana, Koper, 23. januar 2019 - Včeraj je dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije (SZF), v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti posameznikom in skupinam, ki so bili v preteklem letu najbolj odmevni pri promoviranju znanosti, podelil priznanja Prometej znanosti in najvišji naziv Komunikator znanosti. Za leto 2018 so priznanje Prometej znanosti z Univerze na Primorskem prejeli dekan UP Fakultete za vede o zdravju izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) in študenti UP Fakultete za humanistične študije z mentoricama doc. dr. Vladko Tucovič Sturman in doc. dr. Jano Volk ter lektorico Mojco Maljevac iz Radia Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finaliste izbora za Komunikatorja znanosti za leto 2018 pa sta se uvrstila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner z UP Pedagoške fakultete in prof. dr. Borut Likar z UP Fakultete za management.

ponedeljek, 21. januar 2019

UP FM| Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag Mateja Vadnjal.Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 21. januar 2019

UP FAMNIT | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) Alejandra Ramos Rivera. Podrobnosti v nadaljevanju.

Izola, 18. januar 2019 - Na prihajajočih informativnih dneh se Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) kot prva v Sloveniji predstavlja z univerzitetnim študijskim programom Fizioterapija, ki študentom omogoča boljše predizhodišče za nadaljevanje tega študija. Doslej je bilo namreč v Sloveniji možno obiskovati le visokošolski študijski program Fizioterapije.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Mateja Maljevac. Podrobnosti v nadaljevanju.

V nadaljevanju objavljamo odgovore, ki smo jih danes 14. 1. 2019, ob 14.29 uri posredovali novinarki Dnevnika, Ranki Ivelja, na osnovi vprašanj, postavljenih v petek, 11. januarja 2019, ob 12.14 uri v e-obliki. Novinarka je isti dan poslala še eno e-sporočilo, s katerim je prosila, da ji pod NUJNO takoj odgovorimo. Ko smo novinarko prek sms sporočila obvestili, da bomo odgovore posredovali v ponedeljek, 14. 1. 2019, nam je odgovorila, da se boji, da bo članek v ponedeljek že objavljen. Ob tem izpostavljamo, da je zakonski rok v 6. alineji 45. člena Zakona za medije jasen: (6) Organi morajo medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki. Na prošnjo, da v prispevek vključi tudi naše odgovore, je novinarka odpisala, da je to odvisno od urednikov (urednik Dnevnika je Miran Lesjak, op.a.). Danes smo, kot smo obljubili, odgovore tudi poslali. V nadaljevanju jih objavljamo v celoti, kakor tudi članek, ki ga je objavil Dnevnik (brez našega odziva) in ki so ga povzeli še na Slovenski tiskovni agenciji, spletnem portalu MMC RTV SLO, spletni portal Primorskih novic in Radio City - vsi brez našega odziva, z izjemo Slovenske tiskovne agencije ki je povzeto novico dopolnila.