ENG
 
četrtek, 10. maj 2018

Mednarodni teden UP pred vrati

Že čez nekaj dni se bo na Univerzi na Primorskem pričel že 6. mednarodni teden Univerze na Primorskem 2018 – International Week of the University of Primorska 2018! 

Koper, 9. maj 2018 – Košarkarski klub Sixt Primorska in Univerza na Primorskem sta danes tudi formalno potrdila dolgoročno sodelovanje z namenom povezovanja mladih s športom. Rektor univerze prof. dr. Dragan Marušič in direktor kluba Matej Avanzo sta pogodbo podpisala ob prisotnosti Patrika Peroše, predsednika Slovenske univerzitetne športne zveze in generalnega sekretarja Univerzitetne športne zveze Primorske, ki mlade na Obali že vseskozi podpira pri izvajanju športnih aktivnosti, organizaciji športnih dogodkov in podobno.

Nova Gorica, Koper, 26. april 2018 - Pretekli petek se je v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) pod predsedstvom Univerze v Novi Gorici. 

Po dolgotrajni bolezni se je za vedno poslovila častna doktorica Univerze na Primorskem, Metka Krašovec, akademska slikarka, ki je v slovenskem in mednarodnem prostoru na področju umetnosti s svojim celotnim slikarskim opusom pustila neizbrisen pečat. 

Pretekli petek trinajstega je bil za ekipi študentov UP Fakultete za turistične študije Turistice več kot srečen. Na tekmovanju Innovative All-nighter, ki je namenjeno iskanju inovativnih idej z možnostjo realizacije, sta kar obe skupini zasedli prvo mesto!

četrtek, 12. april 2018

Razpis za vpis na podiplomski študij

Univerza na Primorskem je marca na podlagi prejetega sklepa Vlade RS objavila razpis za vpis v magistrske in doktorske študijske programe za študijsko leto 2018/2019.  

Študentske krvodajalske akcije »Častim ½ litra!« na Primorskem, ki so jo v preteklih dneh organizirali in izvedli PreProstoVoljni - skupina mladih prostovoljcev, ki delujejo v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem, udeležili 103 študenti! Mladi krvodajalci so v treh dneh skupaj darovali nekaj več kot 43 litrov krvi.

Koper, 11. april 2018 – Po podpisu pogodbe o prodaji stavbe v Prisojah, ki sta jo delniška družba Luka Koper, d. d., in Univerza na Primorskem (UP) podpisali v začetku marca, je danes univerza prejela tudi ključe prostorov. Sledila bo posodobitev Študentskega doma Prisoje, v katerem bo nastanjenih 160 študentk in študentov. UP je za nakup odštela 2,5 milijona evrov, za posodobitev opreme in investicijsko vzdrževalna dela pa bo namenila še 300.000 evrov.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Nastja Cotič. Podrobnosti v nadaljevanju.

 

petek, 30. marec 2018

Še danes do opolnoči se lahko kandidati prijavijo na izbrani razpisani dodiplomski študij

Na Univerzi na Primorskem beležimo čez tisoč prijav

Koper, 30. marec 2018 – Tisti kandidati, ki še niso oddali svoje prijave za vpis na izbrano fakulteto za dodiplomski študij v prihajajočem študijskem letu 2018/2019, to lahko storijo le še danes preko portala eVŠ do polnoči, ko se izteče prvi prijavni rok.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag. Michael David Burnard. Podrobnosti v nadaljevanju.

V okviru Poslovnih viharnic portoroška Turistica povezuje turistično gospodarstvo in akademsko skupnost. V marcu je na fakulteti gostili dve ugledni strokovnjakinji na področju turizma: dr. Ulrike Gretzel z ameriške Univerze Južna Kalifornija (University of Southern California) in dr. Saro Dolničar z avstralske Univerze v Queenslandu (The University of Queensland). Prvo tovrstno srečanje z naslovom Učinkovito trženje v turizmu: prepoznavanje in doseganje potrošnikov je bilo namenjeno reševanju poslovnega izziva.

petek, 16. marec 2018

Prof. dr. Cheryl E. Praeger in akademska slikarka Metka Krašovec častni doktorici UP

Na 15. Slovesni akademiji podelili 17 priznanj, nagrad in zahval

Na včerajšnji 15. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala v Dvorani sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil dva naziva častni doktor ter 15 priznanj in nagrad visokošolskim učiteljem in raziskovalcem, študentom in strokovnim sodelavcem Univerze na Primorskem in njenih članic:  zlato plaketo, častno listino, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost ter priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente. Letos prvič so bili za dosežke in uspešno delo v preteklem letu nagrajeni tudi strokovni sodelavci.

Koper, 13. marec 2018 - Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič je danes podelil listine o izvolitvi novim rednim profesorjem in znanstvenim svetnikom.

torek, 6. marec 2018

Teden Univerze na Primorskem 2018

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2018, ki bo potekal od 12. do 18. marca. V sedmih dneh se bo zvrstilo kar 52 dogodkov, ki smo jih v sodelovanju pripravili zaposleni in študenti, skupaj z različnimi organizacijami, društvi, podjetji in lokalno skupnostjo. Med vsemi izpostavljamo dva, povezana z novima častnima doktoricama Univerze na Primorskem: inavguracijsko predavanje prof. dr. Cheryl E. Praeger in razstava izbranih del zasebne zbirke akademske slikarke Metke Krašovec. 15. marca 2018, s pričetkom ob 17. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo Slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in letos prvič tudi strokovnim zaposlenim ter študentom, obeležila petnajsto obletnico od ustanovitve univerze - 17. marca 2003 je bila namreč v sodni register vpisana tretja slovenska javna univerza: Univerza na Primorskem.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Antropologije Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Maja Bjelica. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 19. februar 2018 – V 2. semestru je na izmenjavo na Univerzo na Primorskem prišlo nekaj čez 80 tujih študentov. Večina jih bo izmenjavo opravila v okviru programa Evropske komisije Erasmus+. Prišli so iz 18 držav, največ jih je s Češke, iz Turčije, Francije in Portugalske; prvič pa na UP gostimo tudi študentko iz Kazahstana.

Koper, 16. februar 2018 - »Lepšega darila si ob prvi obletnici od vpisa v sodni register, ki jo praznujemo 15. februarja, ne bi mogli zamisliti!« je bila včeraj vidno navdušena direktorica Centra odličnosti InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ki je v začetku februarja z rektorjem Univerze na Primorskem prof. dr. Draganom Marušičem in županom Občine Izola mag. Igorjem Kolencem podpisala tripartitno pogodbo o prenosu stavbne pravice na delu zemljišč v Livadah na zavod InnoRenew CoE.

Koper, 9. februar 2018 - Na fakultetah Univerze na Primorskem danes in jutri potekajo informativni dnevi. Dijaki se lahko udeležijo predstavitev študijskih programov v naslednjih terminih: ob 10 (11.) in 15. uri v petek, v soboto pa ob 10. uri. Zbrali smo nekaj utrinkov današnjega dogajanja.

ponedeljek, 5. februar 2018

UP FVZ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativne kineziologije Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) Stojan Puhalj. Podrobnosti v nadaljevanju.

Brdo pri Kranju, Koper, 30. januar 2018 – Včeraj je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sprejela prek tristo učenk in učencev, dijakinj in dijakov, študentk in študentov, ki so na mednarodnih tekmovanjih iz znanj v minulem letu dosegli vidne rezultate. 

ponedeljek, 29. januar 2018

Uspešen nastop UP na 10. Informativi

Ljubljana, 26. in 27. januar 2018 - Univerza na Primorskem se je že deseto leto zapored udeležila jubilejnega največjega slovenskega sejma izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču zadnji petek in soboto v januarju. Po besedah organizatorja (podjetje Proevent d.o.o. iz Ljubljane) je sejem v dveh dneh obiskalo čez 24.500 obiskovalcev, med katerimi je bilo 2.000 učencev in dijakov v organizirah skupinah, ki so zbirali uporabne informacije o možnostih študija pri nas in v tujini. Letos se je namreč predstavilo tudi 17 tujih univerz, novost dogodka pa je bil projekt "Moja prva zaposlitev", v okviru katerega so se predstavila podjetja, ki nudijo štipendije in možnost prvih zaposlitev študentom, ki zaključijo študij.

Ljubljana, Koper,  25. januar 2018 - V ponedeljek, 22. januarja, so bila na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije v Prešernovi dvorani SAZU podeljena priznanja posameznikom in skupinam, ki so se v preteklem letu najbolj odlikovali v promociji in komunikaciji znanosti in znanstvenih dosežkov. Eden od prejemnikov priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je izr. prof. fr. Jonatan Vinkler z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ. Doc. dr. Vita Poštuvan z UP IAM je prejela listino za finalistko izbora za komunikatorja znanosti.