ENG
 
Koper, 19. decembra 2014 - Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Zora Levačić, dr. med., sta v sredo, 17. decembra 2014, v mestni sejni sobi Pretorske palače v Kopru, podpisala pismo o nameri o sodelovanju med ustanovama na znanstveno-raziskovalnem in izobraževalnem področju. Kot je poudaril rektor prof. dr. Dragan Marušič, je povezovanje univerze z institucijami v okolju, ključnega pomena, saj, kot pravi, le na osnovi tega lahko univerza odigra ključno vlogo pri preobrnitvi trenda degradacije okolja, hrane in vode, ki smo mu priča. Direktorica Zora Levačić, dr. med., si obeta strokovno sodelovanje pri prijavah na nacionalne, mednarodne in druge projekte ter pri raziskovalnih nalogah na sorodnih področjih delovanja obeh ustanov, kot sta okolje in zdravje.
Škocjanske jame, Koper, 12. 12. 2014 - Univerza na Primorskem je skupaj z Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Novi Gorici na pobudo Parka Škocjanske jame (PŠJ) dne 9.12.2014 podpisala pismo o nameri za ustanovitev mreže univerz: Svetovna dediščina UNESCO – za znanje in prihodnost.
torek, 2. december 2014

20. obletnica UP ZRS

Koper, 2. december 2014 - Ob 20. obletnici Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, najpomembnejša pa sta potekala prav na dan obletnice - 1. decembra 2014.
torek, 2. december 2014

Obvestilo o poslovanju z e-računi

Koper, 2. december 2014 - Univerza na Primorskem obvešča svoje partnerje - dobavitelje, da bo s 1. januarjem 2015 račune in spremljajoče dokumente sprejemala izključno v elektronski obliki (e-račun).
Koper, 28. november 2014 - Akademik prof. dr. Aleksander Nekipelov, predsednik nadzornega sveta največje ruske naftne družbe Rosneft, ki je na obisku na Fakulteti za management, je 27. novembra v intervjuju za Odmeve govoril o stanju na svetovnem naftnem trgu, cenah nafte in njihovem vplivu na rusko gospodarstvo. Z Igorjem Bergantom se je pogovarjal tudi o prvi skupni akademiji, ki sta jo 26. novembra v Portorožu priredili Moskovska ekonomska fakulteta, katere dekan je akademik prof. dr. Aleksander Nekipelov, in Fakulteta za management Univerze na Primorskem. Nekipelov je poudaril, da sta fakulteti v tem projektu enakovredna partnerja. Cilj sodelovanja so izmenjave profesorjev, organizacija skupnih poletnih šol, znanstveno sodelovanje in skupne raziskave, predvsem pa povezovanje poslovnežev v Sloveniji in okoliških državah s poslovnimi krogi v Rusiji.
Portorož, 26. november 2014 - Današnje skupne akademije Univerze na Primorskem Fakultete za management in Ekonomske fakultete v Moskvi, članice državne univerze Mikhaila Vasilyevicha Lomonosova, ki je potekala v Hotelu Kempinski v Portorožu, so se udeležili ruski in slovenski predstavniki gospodarstva, pretežno s področja energetike. Njen namen je sodelovanje na področju izobraževanja in s tem uspešnejše gospodarsko povezovanje. Dogodek je s svojo prisotnostjo podprl visoki predstavnik Vlade RS, minister za zunanje zadeve, g. Karl Erjavec.
Koper, 25. novembra 2014 - Na Univerzi na Primorskem smo danes slavnostno odprli Konfucijevo učilnico. Gre za ustanovitev sedeža pod okriljem Konfucijevega inštituta Ljubljana, kjer se bo promovirala kitajska kultura in jezik. V okviru slovesnosti ob odprtju Konfucijeve učilnice Koper smo podpisali tudi sporazum o sodelovanju s Shanghai University of International Business and Economics – SUIBE. S slednjo ima UP že podpisano pismo o nameri iz aprila 2014.
Raziskovalci Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem so znova dosegli uspeh pri vključevanju v mednarodne tokove raziskav in izmenjave znanja.
Univerza na Primorskem vabi predvsem lokalna in regionalna podjetja, javne zavode in druge uporabnike znanja, da skupaj s študenti in pedagoškimi mentorji aktivno pristopijo k razreševanju aktualnih gospodarskih in družbenih izzivov, ki jih dandanes v Sloveniji ni malo.
New Delhi, Koper, 10. 11., 13. 11. 2014 - Rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, in prorektorica za mednarodno sodelovanje, izr. prof. dr. Tadeja Jare Jakulin, sta na začetku tega tedna, na povabilo indijskega veleposlanika v Sloveniji nj. eksc. g. Sarvajit Chakravarti, v Indiji sodelovala Šestega svetovnega auyrveda kongresa v New Delhi-ju ter obiskala znano univerzo NIMS v Jaipuru v Rajasthanu.
Koper, 12. november 2014 – Na Univerzi na Primorskem smo danes predstavili rezultate zaključenih projektov v okviru »Javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja«, ki jih je UP izvedla letos od aprila do septembra v sodelovanju s študenti in partnerji iz gospodarstva, predvsem regionalnega okolja. UP je na razpisu, ki je bil objavljen pred letom dni s strani Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, pridobila sredstva za financiranje 14 projektov v skupni višini 166.930,00 EUR.
Ljubljana, Koper, 11. november 2014 – Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v zadnjih dneh izdalo tri sodbe v zvezi z Univerzo na Primorskem.
Ljubljana, Koper, 7. november 2014 – Včeraj je nacionalna televizija objavila popravek, ki ga je na podlagi prispevka novinarja Edija Mavsarja z dne 14. januarja 2014 zahtevala Univerza na Primorskem. Popravek je bil objavljen šele na podlagi sklepa Vrhovnega sodišča RS z dne 16. oktobra 2014, s katerim je bila potrjena sodba sodišča prve stopnje z dne 19. maja 2014. Nacionalna televizija je z objavo popravka odpravila napako, ki jo je odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič storila z objavo zavajajočega prispevka in z neobjavo popravka.
Koper, 16. oktober 2014 - Na današnji slovesni promociji doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, ki je potekala v Pretorski palači v Kopru, je rektor prof. dr. Dragan Marušič promoviral kar 14 doktorandov, ki se odslej ponašajo z nazivom doktor znanosti.
Moskva, 2. 10. 2014; Koper, 15. 10. 2014 - Dan za prvim študijskim dnem, 2. oktobra 2014, je v prostorih slovenskega veleposlaništva v Moskvi potekal slavnostni podpis Pogodbe o sodelovanju med Fakulteto za management Univerze na Primorskem in Ekonomsko fakulteto Državne univerze v Moskvi.
Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske vas vabita na JESENSKO ČISTO DESETKO, ki bo v sredo, 15. oktobra 2014, s pričetkom ob 9. uri v Areni Bonifika.
Ljubljana, Koper, 3. oktober 2014 - Na včerajšnji slavnostni podelitvi nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2014 je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar podelila 11 nagrad, in sicer štiri za življenjsko delo, sedem pa za izjemne dosežke. Med prejemniki nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je tudi predavateljica Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem dr. Vida Medved Udovič.
Koper, 30. september 2014 - V sredo, 1. oktobra 2014, se bo v Taverni ob 12. uri pričelo prijetno druženje, ki ga Univerza na Primorskem že tradicionalno organizira vsako leto. Novopečene študentke in študente Univerze na Primorskem bomo skupaj pospremili na novo študijsko pot.
Koper, 22. september 2014 - Pretekli teden je izšel javni poziv Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem, ki je namenjem študentom za pridobitev štipendije v novem študijskem letu 2014/2015. Svojo prijavo lahko oddajo vsi študenti rednega študija, ki so vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje na UP. Prav tako se za štipendijo lahko potegujejo kandidati za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje.
Koper, 23. september 2014 - Izšel je javni poziv, s katerim Univerza na Primorskem (UP) vabi vse zainteresirane delodajalce in druge organizacije, da se vključijo v Štipendijski sklad UP ter tako postanejo partnerji sklada. Sklad je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, ki imajo po zaključenem študiju možnost zaposlitve, delodajalec pa na ta način pridobi odličen kader.
Koper, 12. september 2014 - Včeraj je izšla nova večjezična publikacija Univerze na Primroskem z naslovom Univerza na Primorskem danes in jutri | Universita' del Litorale oggi e domani | University of Primorska Today and Tomorrow, v kateri sta predstavljena ponudba študija in raziskovanje na univerzi.
Koper, 11. september 2014 - Včeraj je Senat Univerze na Primorskem sprejel sklep: »Senat UP se zavzema za reševanje vseh notranjih vprašanj UP v okviru za to predvidenih organov in pravil delovanja univerze. Od izpostavljanja notranjih zadev UP na ulicah, trgih in v medijih se Senat UP distancira.«
Koper, 10. september 2014 – Člani Senata Univerze na Primorskem so na današnji seji podali soglasje, da se za novega prorektorja za študijske zadeve UP imenuje izr. prof. dr. Dejan Hozjan in razreši dosedanja prorektorica izr. prof. dr. Nadja Plazar.
Koper, 2. september 2014 - Na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu je objavljen razpis za dve mesti, namenjeni študentom in študentkam za opravljanje brezplačnega stažiranja na veleposlaništvu v letu 2015. Izbrani kandidati bodo delo opravljali brezplačno, stroške bivanja in poti poravna veleposlaništvo. Rok za oddajo prijav je 1. oktober 2014. Več informacij v nadaljevanju.
Koper, 21. avgust 2014 - Pred jutrišnjim pričetkom drugega prijavnega roka za vpis v dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2014/2015 je Univerza na Primorskem zapolnila skoraj 70 odstotkov vseh razpisanih mest, pri čemer se je v prvem vpisnem roku vpisalo 86 odstotkov vseh kandidatov, ki so bili na naše študijske programe sprejeti. Preostala prosta mesta za prijave v drugem prijavnem roku so od danes objavljena na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, prav tako pa tudi na spletnih straneh Visokošolske prijavno informacijske službe Univerze na Primorskem – VPIS UP (www.vpis.upr.si) in posameznih visokošolskih zavodov.
Peking, Koper, 13. avgust 2014
Koper, 6. avgust 2014 - Med 29. julijem in 4. avgustom 2014 je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala 21. izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2014, ki se ga udeležujejo najboljši študentje matematike. Univerzo na Primorskem so zastopali trije dodiplomski študentje Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije: študenta prvega letnika, Marko Rajković in Marko Palangetić, ter študentka drugega letnika Anastasiya Tanana, ki se je na tovrstnih tekmovanjih že večkrat odlično odrezala.
Koper, 4. avgust 2014 - Vodstvo Univerze na Primorskem (UP) je 1. avgusta 2014 prejelo sklep o ustavitvi postopka inšpekcijskega nadzora s strani Urada informacijskega pooblaščenca. Postopek je bil uveden na zahtevo UP 11. marca 2014 zaradi številnih medijskih konstruktov o tem, da vodstvo univerze nadzira zaposlene in prestreza ter bere njihovo elektronsko pošto. Medijskim konstruktom o »Velikem bratu v kleti rektorata UP« so sledili javni pozivi manjše skupine zaposlenih, med katerimi je bilo najbolj odmevno Pismo rektorju iz aprila 2014, v katerem podpisniki zatrjujejo, da je na univerzi prišlo do «namestitve nepojasnjene naprave« in »poseganja v zasebnost uporabnikov spletne pošte«.
Koper, 31. julij 2014 - Po včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je Univerza na Primorskem (UP) organizirala zaradi predstavitve podrobnosti v zvezi z zadnjimi dogajanji na UP in sodelovanjem z odvetnikom Cugmasom ter seznanitve javnosti z v investicijah odkritimi nepravilnostmi, ki izhajajo iz prejšnjega mandata vodstva UP, je TV Koper v svojem kratkem prispevku, navkljub petim sogovornikom, ki jih je novinarka Eugenija Carl imela na konferenci, objavila kratko vest. Univerza na Primorskem je z željo, da se javnost vendarle seznani s potekom celotne konference, na TV Koper poslala zahtevo, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, po posredovanju posnetka. Na odgovor sicer še čakamo, obenem pa z veseljem ugotavljamo, da smo z našim pozivom očitno sprožili odločitev TV KP, da posnetke v celoti objavi. Od danes dalje so tako dostopni na spletu, a ne na uradni strani www.rtvslo.si, temveč na portalu www.youtube.com.
Koper, 30. julij 2014 - Danes je na sedežu Univerze na Primorskem (UP) potekala novinarska konferenca, na kateri je vodstvo komentiralo zadnja dogajanja v zvezi z UP, podrobneje predstavilo sodelovanje z odvetnikom Velimirjem Cugmasom in seznanilo novinarje z odkritimi nepravilnostmi na področju investicij. Razlog sklica je, med drugim, tudi ta, da se v zadnjem času v medijih pojavljajo različna ugibanja kot tudi delne ali napačne interpretacije dejstev in dogodkov na UP.
Portorož, 1. julij 2014 - Univerza na Primorskem (UP) je postala članica UNESCO-ve univerzitetne mreže UNITWIN ter polnopravna članica UNESCO sedeža »Kultura, turizem, razvoj« s sedežem na pariški Sorboni. Člani tega sedeža so v petek, 20. junija 2014, soglasno potrdili sprejem UP, ki si je na pobudo prorektorice za mednarodno sodelovanje izr. prof. dr. Tadeje Jere Jakulin ugledno članstvo prislužila z delom Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Fakulteti za turistične študije – Turistice.
Koper, 27. junij 2014 – Včeraj je na sedežu Univerze na Primorskem potekalo srečanje predstavnikov naše univerze in banjaluške univerze "Univerzitet za poslovne studije".
Koper, 23. junij 2014 - Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in direktor Kmetijske zadruge Agraria, Robert Fakin, sta danes podpisala pismo o nameri, v katerem sta dosedanje sodelovanje nadgradila z dodatnimi aktivnostmi na področju razvijanja novih tehnologij, izdelkov in storitev ter izobraževanja in znanstveno raziskovalnega dela z namenom razvoja znanja, doseganja tržnih uspehov in ustvarjanja slovenskih blagovnih znamk.
Izola, Koper, 18. 6. 2014 – Danes sta si minister za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) dr. Jernej Pikalo in rektor Univerze na Primorskem (UP) prof. dr. Dragan Marušič s svojima ekipama ogledala Kampus Livade. Gre za prvi slovenski univerzitetni kampus, ki ga UP gradi v Izoli. Po prvotnih načrtih obsega štiri stolpiče, v katerih se bosta izvajali pedagoška in raziskovalna dejavnost. Poleg tega bodo v kampus umeščene še namestitve za študente, telovadnica in prostori za skupne potrebe kampusa. Od naštetih je že zgrajen prvi objekt, stavba A, za čigar dokončanje je potrebno stavbo opremiti z notranjo pohištveno, laboratorijsko in informacijsko opremo. Za slednje se predvideva približno 3 milijone evrov, ki jih UP pričakuje iz (od leta 2007 pripadajočega) poroštvenega kredita. Kot je rektor že pred časom povedal, je za izpeljavo postopka pridobitve sredstev, pri čemer univerzo podpira resorno ministrstvo, potrebno samo še soglasje Ministrstva za finance v skladu s področno zakonodajo.
Koper, 17. 6. 2014 - Včeraj je izšel razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2014/2015. Na Primorskem so razpisane kapacitete v štirih mestih: Kopru, Izoli, Portorožu in Novi Gorici. Skupaj je na voljo 1.689 prostih mest, od tega 572 mest za študente, ki se na novo prijavljajo za sprejem, ter 1.117 mest za študente, ki svoje bivanje podaljšujejo v novo študijsko leto 2014/2015.
Ljubljana, Koper, 13. junij 2014 - Danes je v Ljubljani potekala redna seja Rektorske konference Republike Slovenije, v katero so vključene štiri slovenske univerze: Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani, ki ji trenutno predseduje.
Ljubljana, 10. junij 2014 - Danes so se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani skupaj z ministrom dr. Jernejem Pikalom sestali rektorji Univerzena Primorskem, Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze v Novi Gorici. Beseda je tekla o četrtkovem (5. 6. 2014) zasegu sredstev visokemu šolstvu, ko je na predlog Ministrstva za finance MIZŠ bilo odvzetih sprva 80 milijonov evrov, naslednji dan pa vlada MIZŠ vrnila 70 milijonov evrov. Na tej postavki je tako sredi leta sedem milijonov manj.
Univerza na Primorskem razpisuje prosta mesta za vpis v podiplomske študijske programe v študijskem letu 2014/2015. Na voljo je 1.445 mest (1.015 rednih in 430 izrednih mest) na podiplomskih magistrskih študijskih programih 2. stopnje, in 170 mest na doktorskih študijskih programih 3. stopnje s področja izobraževalnih, družbenih, poslovnih, upravnih ter pravnih ved, humanistike, naravoslovja, matematike in računalništva, zdravstva ter osebnih storitev.
sreda, 28. maj 2014

Postani mladi raziskovalec!

Koper, 28. maj 2014 - Univerza na Primorskem je pred dvema dnevoma objavila javni razpis za kandidate za mlade raziskovalce v letu 2014, ki se bodo za pridobitev doktorata znanosti lahko usposabljali v raziskovalnih skupinah in visokošolskih organizacijah največ štiri leta in šest mesecev (po starih doktorskih študijskih programih) ali največ tri leta in šest mesecev (po bolonjskem študijskem programu 3. Stopnje). Kandidati se lahko prijavijo na prosta mesta pri izbranih uglednih in tudi svetovno znanih mentorjih v okviru znanstvenih ved in na izbranih raziskovalnih področjih, in sicer: prof. dr. Draganu Marušiču in izr. prof. dr. Štefku Miklaviču za področje matematike, izr. prof. dr. Enesu Pasalicu za področje računalništva in informatike, izr. prof. dr. Maji Čemažar za področje onkologije, prof. dr. Diegu De Leu za področje psihiatrije, doc. dr. Dunji Bandelj za področje rastlinske produkcije in predelave ter prof. dr. Štefanu Bojnecu za področje ekonomije.
Koper, 22. maj 2014 - Univerza na Primorskem in Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana, sta dne 20.5.2014 podpisala sporazum o sodelovanju na področjih skupnega interesa. Podpisnika bosta spodbujala in razvijala predvsem sodelovanje na pedagoškem področju (prek vključevanja praktičnih znanj v pedagoški proces in s prenosom teoretičnih znanj iz visokošolskega okolja v prakso) in pri vključevanju študentov UP v delovno okolje (študijska praksa) ter vzpostavljala druge oblike skupnih aktivnosti.
Dunaj, 15. 5. 2014 - Na prestižni dunajski univerzi Universität für Bodenkultur Wien, ki deluje že od leta 1872 na področju ved o življenju, je minuli četrtek visokošolski učitelj in znanstvenik UP Fakultete za vede o zdravju, prof. dr. Peter Raspor, prejel častni doktorat. To je že tretji častni doktorat, ki ga tuja univerza podeljuje priznanemu strokovnjaku učitelju in raziskovalcu na dosežke na področjih biotehnoloških, mikrobioloških in prehranskih znanosti.
Koper, 17. maj 2014 - V soboto je potekal »EMUNI Info Day«, ki se ga je udeležil tudi rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, kot član upravnega odbora Emuni univerze. V popoldanskem času smo udeležence dogodka gostili na UP, kjer smo jim predstavili naše aktivnosti in možnosti sodelovanja.
Koper, 18. maj 2014 - V nedeljo je rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, gostil vodstvo Konfucijevega inštituta Ljubljana in predstavnike kitajske univerze Shangai University of International Business and Economics (SUIBE).
Konference Kineziologija v ergonomiji: Obvladajmo bolečino v križu, ki sta jo organizirala Luka Koper d. d. in Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem, v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci, Univerzo v Ljubljani, Zavodom za varstvo pri delu d. d. in Univerzitetnim kliničnim centrom iz Ljubljane, se je udeležilo 11 priznanih sodelujočih predavateljev in več kot 100 slušateljev. Konferenco sta s pozdravnima nagovoroma odprla rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki je poudaril pomen sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalno institucijo, ki lahko skupaj tvorita inovacije in novosti, ki predstavljajo tudi praktično rešitev za konkretne težave v organizacijah, ter Mirko Slosar iz Luke Koper, ki je sodelovanje pri projektu utemeljil z mislijo, da so v podjetju sklenili, da se bodo začeli ukvarjati z vzroki in načini olajšanja določenih obolenj, ne pa zgolj s kasnejšim reševanjem že nastalih težav.
Koper, 16. maj 2014 - Na UP uspešno zaključili 2. mednarodni teden – International Week. Udeleženci so bili zelo zadovoljni s pestrim programom in aktivnostmi naše univerze kot tudi očarani nad lepotami naše pokrajine. Najbolj ustvarjalne so bile delavnice, na katerih smo primerjali ureditve in delovanje univerz glede na razlike v velikosti, strukturi in nacionalnih zakonodajah. Vsem udeležencem smo zaželeli srečno pot domov, zagotovo pa bomo med seboj ostali v stikih in nadgradili sodelovanje.
Piran, Koper, 14. maj 2014 – Letos je že petič zapored na Primorskem potekala mednarodna konference Triple I (Intuition, Imagination, Innovation) o samomorilnem vedenju pri nas in v svetu. Udeležili so se je svetovno znani strokovnjaki s področja suicidologije, med njimi profesor Diego De Leo, pobudnik Svetovnega dneva preprečevanja samomora in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCRP UP IAM), profesorica Lakshmi Vijayakumar, vodja Centra za preprečevanje samomora v Chennai v Indiji, profesor Rory O'Connor z Univerze v Glasgowu na Škotskem in predsednik Mednarodne akademije za raziskovanje samomora, profesor Zoltan Rihmer iz Oddelka za klinično in teoretično duševno zdravje in Oddelek za psihiatrijo in psihoterapijo iz Budimpešte, profesorica Gwendolyn Portzky, iz Enote za raziskovanje samomora Univerzitetne bolnice v Ghentu v Belgiji, ter asistentka in namestnica vodje SCRP UP IAM, Vita Poštuvan.
Koper, 13. maj 2014 - Včeraj je Univerza na Primorskem prejela sklepa Okrajnega sodišča v Ljubljani, s katerima je razsodilo v zvezi s tožbenima zahtevkoma zoper odgovorni urednici TV SLO in TV KP, Ksenijo Horvat Petrovčič in Barbaro Kampos.
ponedeljek, 12. maj 2014

UP mednarodna

Koper, 12. maj 2014 - Danes se je začel drugi mednarodni teden Univerze na Primorskem - International Week of UP.
Rektor Univerze na Primorskem (UP), prof. dr. Dragan Marušič, bo 9. maja 2014 spregovoril na otvoritveni prireditvi 4. konference FLATAL (International Conference on Foreign Language Teaching and Applied Linguistics – Mednarodna konferenca o poučevanju tujih jezikov in o uporabnem jezikoslovju) z naslovom "Teaching, Acquisition and Applying Intercultural Linguistic Competence (Poučevanje, pridobivanje in uporaba medkulturne jezikovne zmožnosti)", ki jo organizira Mednarodna Burch Univerza v Sarajevu.
Banja Luka, Koper, 5. maj 2014 - Rektor UP, prof. dr Dragan Marušič, in rektor univerze "Univerzitet za poslovne studije" (UPS) iz Banja Luke, prof. dr. Žarko Ristić, sta v petek, 25. aprila 2014 podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju univerz na področju managementa in turizma.
Koper, 6. maj 2014 – Univerza na Primorskem (UP) je prejela sklep Višjega delovnega in socialnega sodišča Republike Slovenije (VDSS RS), ki je zavrnilo sklep sodbe sodišča prve stopnje, s katerim je tožeča stranka, izr. prof. dr. Vesna Mikolič, od tožene stranke, UP, zahtevala odpravo odločbe št. 1142-08/2012, z dne 26. marec 2012. S to odločbo je rektor UP zaradi ugotovljenih nepravilnosti predčasno razrešil tedanjo dekanjo Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Vesno Mikolič.
Koper, 18. 4. 2014 - Po ponovno izkrivljenih objavah nacionalne televizije smo dolžni slovenski javnosti zaradi celovite obveščenosti podati odgovor, ki so ga za pripravo prispevka na nacionalni televiziji tudi dobili, a ga niso upoštevali.
Spoštovane sodelavke in sodelavci, zaposlene in zaposleni na UP, v petek, 11. aprila 2014, malo pred polnočjo, smo rektor in člani Senata, Upravnega odbora in Študentskega sveta Univerze na Primorskem po elektronski pošti prejeli Poziv rektorju Univerze na Primorskem (odslej: Poziv), v katerem avtorji izražajo zaskrbljenost nad mojimi ravnanji, ki naj bi privedla do številnih težav naše univerze.
Ljubljana, Koper, 15. april 2014 - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šolstvo je na današnji novinarski konferenci predstavilo nov predlog zakona o visokem šolstvu. O tem so spregovorili minister dr. Jernej Pikalo, rektorja prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Ivan Svetlik, državni sekretar na MIZŠ, dr. Mirko Pečarič, ter predsednik Študentske organizacije Slovenije Žiga Schmidt.
Maribor, Koper - 14. april 2014 - Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija na 23. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem, ki se je letos odvijalo v petek in soboto, 11. in 12. aprila 2014 v Mariboru, zopet dokazal, da sodi med najboljše slovenske zborovske sestave. Letos se je prvič na tekmovanju predstavil tudi Ženski Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem. APZ UP je že četrtič zapored prejel zlato plaketo (92,7 točk), Ženski APZ UP, ki se je tekmovanja udeležil prvič, pa se je domov vrnil ravno tako z zlato plaketo (92 točk).
ponedeljek, 14. april 2014

Na 1. Istrskem maratonu tudi UP

Koper, 13. april 2014 - Prav nič nedeljsko ni bilo danes vzdušje na Obali, kjer je potekal 1. Istrski maraton, ki se ga je udeležilo okrog 2000 tekačev in najverjetneje tudi toliko gledalcev, če ne še več. Veliko pa je bilo tudi pridnih rok, aktivnih skoraj mesec dni pred današnjim dogodkom.
Ljubljana, 11. april 2014 – Danes se je odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) pod predsedstvom Univerze v Ljubljani. Rektorji vseh štirih univerz so razpravljali predvsem o merilih za akreditacijo programov in institucij, financiranju univerz, izvajanju študijskega procesa na področju medicine in praktičnega usposabljanja, inovativni shemi za sofinanciranje doktorskega študija ter vpisnem postopku.
Gozd Martuljek, 28. in 29. marec 2014 - Zadnji petek in soboto v marcu je v Gozdu Martuljku potekalo Interdisciplinarno srečanje mlajših raziskovalcev Univerze na Primorskem, ki se ga je udeležilo 45 predstavnikov vseh fakultet in inštitutov. Zbrali so se raziskovalci z izdelanimi idejami s področij managementa, matematike, računalništva in informatike, medicine, biologije, biofizike in fizike okolja, kineziologije, biotehniških ved, zgodovinopisja, sociologije in kulturologije, psihologije, literarnih ved ter proučevanja jezika s sodobnimi tehnologijami.
Koper, 3. V skladu s prvim odstavkom 10. člena Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, po preteku 1. roka za prijavo na razpis, objavljamo Prijave (prve želje) za vpis v prvi letnik za študijsko leto 2014/ 15.
Koper, 31. marec 2014 - Podoktorski raziskovalci, mladi raziskovalci, doktorski kandidati in magistrski študentje ste vabljeni, da se v petek, 4. aprila 2014, pridružite turneji Euraxess - Raziskovalci v gibanju "Road Show". Dogodek se bo odvijal na Kongresnem trgu v Ljubljani.
četrtek, 27. marec 2014

Ponovno sporno poročanje Eugenije Carl

Koper, 27. marec 2014 - Po današnjem prispevku novinarke Eugenije Carl v Primorski kroniki na TV KP in v Dnevniku na RTV TV SLO 1, nas je takoj poklicalo nekaj predstavnikov različnih medijskih hiš. Zaradi transparentosti v komunikaciji z vso slovensko javnostjo pojasnjujemo in pripenjamo vsebine, ki smo jih poslali urednikom javnega zavoda RTV TV SLO in RTV TV KP Capodistria.
Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem v obdobju od 25. 3. do 3. 4. 2014 organizira Intenzivni program PRO-ACTE s 60 udeleženci, med katerimi je 15 profesorjev in 45 študentov iz petih evropskih držav (Belgije, Finske, Nizozemske, Poljske in Slovenije), ki poučujejo oziroma študirajo na področju zdravstvene nege in socialnega dela.
Pred 11. Slavnostno akademijo UP je Nobelov nagrajenec prof. Sir Harold Kroto v mestni sejni sobi v Pretorski palači v Kopru navdušil številne obiskovalce, ki so z zanimanjem prisluhnili njegovemu inavguracijskemu predavanju z naslovom:"The Birth of Natural Philosophy and its Prodigal Son: Science".
Koper, 21. marec 2014 - Marec je v deželo prinesel sonce, vonj po pomladi in 11. slavnostno akademijo Univerze na Primorskem. Osemnajstim profesorjem in študentom so bila podeljena priznanja in nagrade - častna listina, zlate plakete, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv pa je prejel Nobelov nagrajenec prof. dr. Sir Harold Kroto, ki je postal novi častni doktor Univerze na Primorskem. Letos prvič sta bila podeljena tudi naziva dvema zaslužnima profesorjema UP. To sta postala prva rektorica UP, prof. dr. Lucija Čok, in prof. dr. Cene Bavec, upokojeni profesor Fakultete za management.
Tuja študentka s Portugalske je ob srečanju z Nobelovim nagrajencem, prof. Sirom Haroldom Krotom, navdušeno dejala: »V Slovenijo sem prišla pred nekaj dnevi. V tako kratkem času sem doživela že toliko neverjetnih in zanimivih stvari, sedaj pa še srečanje z Nobelovim nagrajencem… počutim se, kot bi bila v središču sveta!«
V nadaljevanju preberite naš odgovor, ki smo ga včeraj naslovili na uredništva nacionalne televizije RTV TV Koper - Capodistria in RTV TV SLO 1, v katerem z dejstvi pojasnjujemo napačno informiranje novinarke Eugenije Carl. Odgovor smo posredovali tudi novinarjem medijev, ki jih je Eugenija Carl omenila v svojem prispevku.
Koper, 20. marec 2014 - Udeležence srečanja rektorjev in prorektorjev univerz iz držav s področja nekdanje Jugoslavije je bilo v tednu Univerze na Primorskem organizirano z namenom ustanovitve univerzitetne mreža (UNET), v okviru katere bo sodelovanja potekalo na področjih izobraževanja, raziskovanja ter športa in umetnosti. Predstavniki univerz so podpisali pismo o nameri. Prve medsebojne aktivnosti, ki so načrtovane za naslednje študijsko leto, bodo vezane na izmenjavo pedagoškega in strokovnega kadra ter študentov.
ponedeljek, 17. marec 2014

Pismo zaposlenim

Spoštovane sodelavke in sodelavci, kolegice in kolegi, zaposleni in zaposlene na UP, zadnjih nekaj mesecev se ime Univerze na Primorskem (UP) pojavlja v številnih medijskih zapisih in odzivih, ki problematizirajo poslovanje univerze in katerih cilj je, tako se vsaj zdi, diskreditacija poslovodskih odločitev vodstva oz. rektorata, mene osebno ter posredno tudi celotne univerze.
ponedeljek, 17. marec 2014

Rektor UP promoviral 12 doktorjev znanosti

Koper, 17. marec 2014 - V začetku jubilejnega Tedna Univerze na Primorskem, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja, je potekala promocija doktorjev znanosti. Rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, je v doktorje znanosti promoviral kar 12 doktorandov. S slednjimi je UP presegla stotico - tako sedaj šteje 103 doktorje znanosti.
Koper, 14. marec 2014 - Teden Univerze na Primorskem bo začenši s prvimi v nizu 32 dogodkov potekal vse do 24. marca 2014. Najpomembnejši med njimi bo 11. slavnostna akademija Univerze na Primorskem, ko bo v koprskem gledališču priznanja in nagrade prejelo 18 nagrajencev. Častni govorec bo Nobelov nagrajenec prof. Sir Harold Kroto, ki mu bo naziv novega častnega doktorja UP predal rektor prof. dr. Dragan Marušič. Več o dogodkih v nadaljevanju.
Vabimo vas, da se nam pridružite na brezplačni delavnici, ki jo Univerza na Primorskem organizira v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center.
Koper, 12. marec 2014 – Radio Koper, Televizija Koper - Capodistria in Primorske novice so včeraj zvečer v novogoriškem igralniško-zabaviščnem centru Perla že sedemnajstič zapovrstjo podelili nagrade »Gospodarstvenik Primorske«. V sklopu podelitve je letošnjo nagrado »Primorski um« prejela prof. dr. Mara Cotič, dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.
Koper, 4. marec 2014 - V okviru projekta UP Univerzitetni karierni center (UP UKC) je Univerza na Primorskem (UP) v sodelovanju z Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske (UIP), za študente in brezposelne diplomante UP, v petek, 28. februarja 2014, organizirala obisk v delovno okolje kmetijske zadruge KZ Agraria Koper. Obisk je bil organiziran v sklopu Kariernega dneva, ki se je dan prej odvijal na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT).
ponedeljek, 3. marec 2014

Karierni dan na UP FAMNITu

Koper, 3. marec 2014 - Na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije smo v četrtek, 27. 2. 2014, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center ter v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske d.o.o. organizirali 1. karierni dan v študijskem letu 2013/2014.
Koper, 28. februar 2014 - Univerza na Primorskem vljudno vabi na prvo interdisciplinarno srečanje mlajših raziskovalcev Univerze na Primorskem, ki bo potekalo od 28. do 29. marca 2014 v Hotelu Špik, Gozd Martuljek.
Koper, 28. februar 2014 - Včeraj je Univerza na Primorskem (UP) organizirala usposabljanje za študente in pedagoško osebje - tutorje, ki bodo z nasveti in dejavnostmi v pomoč tujim študentom pri študiju na fakultetah UP. Usposabljanja se je udeležilo 29 tutorjev in ostalih zaposlenih, ki se pri svojem delu srečujejo s tujimi študenti.
Koper, 25. februar 2014 - Na današnjem svečanem podpisu štipendijskih pogodb iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem, ki je potekal v mestni sejni sobi Pretorske palače v Kopru, je štipendijo v višini 2.000 evrov (letošnja novost: za študente, ki so letos dosegli od 90 do 100 od skupno 100 možnih točk, je višina štipendije višja in znaša 4.500,00 evrov) prejelo 32 najboljših študentov in študentk, ki so na osnovi razpisa za štipendije skladno s postopki prejeli največ točk. Vlagatelji, ki so tudi letos prispevali v Štipendijski sklad UP, so: Mestna občina Koper, Občina Ilirska Bistrica, Občina Piran in Občina Sežana; podjetji Luka Koper, d.d., in Actual IT d.o.o. iz Skupine Istrabenz; članice UP - Fakulteta za management, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za turistične študije - Turistica, Fakulteta za vede o zdravju, Inštitut Andrej Marušič in Študentski domovi - ter rektorat UP. Letos prvič se je Skladu pridružil nov vlagatelj, in sicer Rotary klub iz Portoroža. Po današnjem dogodku je bilo že šesto leto zapovrstjo skupno podeljenih 212 štipendij.
Koper, 25. februar 2014 - Po poročanju nekaterih medijev (med njimi tudi takih, ki predstavnikov UP niso niti kontaktirali za pridobitev informacij, da bi tako predstavili celovito sliko) je do UP prišla informacija, da je lokalna stranka »Izola je naša« županu Izole Igorju Kolencu predlagala, naj od UP zahteva izbris solastništva na približno 12.000 kvadratnih metrih zemljišč v Livadah. Stranka IJN svoj predlog utemeljuje z navajanjem napačnih dejstev, od katerih še najbolj bode v oči nesmiselna in neresnična trditev, da naj bi: »UP medijem pred časom navedla, da kampusa v Livadah ne potrebujejo«.
Vabimo vse študente in študentke Univerze na Primorskem, ki bi želeli del svojega študija opraviti na eni izmed izbranih partnerskih institucij, da pazljivo preberejo razpis Erasmus+ 2014/2015 in skladno z navodili izpolnijo vse potrebne obrazce. Rok za prejem vlog je 27. februar 2014.
petek, 7. februar 2014

Posebno obvestilo – Pomoč v stiski

Pretekli teden je vreme spravilo na kolena velik del Slovenije. Številne družine so ostale brez električne energije, nešteto ustanov je zaprlo svoja vrata, v tamkajšnjih trgovinah so police ostale prazne. Prizadetim so na pomoč priskočili gasilci, Civilna zaščita, prostovoljci in drugi, vsak po svojih najboljših močeh. Na Univerzi na Primorskem so se članice, pa tudi veliko posameznikov, že odzvale, bodisi z izposojo generatorja električne energije, ki je v tem trenutku najbolj iskana rešitev pomoči potrebnim, ali pa s prostovoljnimi prispevki v obliki hrane, pa tudi z nudenjem zasebnih nastanitev, dokler se stanje ne izboljša.
Koper, 5. 2. 2014 - Danes se začenja prvi vpisni rok v dodiplomske študijske programe. Zadnji dan, ko boste lahko oddali svoje prijave, je 5. 3. 2014. Kandidati lahko pošljete visokošolski prijavno-informacijski službi UP (VPIS UP) samo eno prvo prijavo. V njej lahko po prednostnem vrstnem redu napišete največ tri študijske programe, v katere se želite vpisati in za katere izpolnjujete oziroma boste do rokov, objavljenih v letošnjem razpisu, izpolnjevali pogoje za vpis. Po 5. 3. 2014 spremembe in odjave posameznih zapisanih študijskih želja niso več mogoče.
Koper, 3. februar 2014 – Pretekli petek je izšel razpis za vpis v dodiplomske študijske programe 1. stopnje in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2014/2015. Univerza na Primorskem je na 31 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje skupno razpisala 1.635 mest, od tega 1.340 za redni in 295 mest za izredni študij. Dijaki bodo informacije o študijskih programih in o možnostih nadaljnjega šolanja na fakultetah Univerze na Primorskem (UP) prejeli na informativnih dnevih, ki bodo v petek, 14.2., in v soboto, 15.2.2014. Za dodatne in sprotne informacije bo skrbela tudi nova Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze na Primorskem (VPIS UP). Že tretje leto zapovrstjo pa bomo za dijake, ki prihajajo k nam iz drugih, bolj oddaljenih slovenskih krajev, organizirali brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko.
Koper, 31. januar 2014 – Najmlajša javna slovenska univerza in generator znanja - Univerza na Primorskem, strateško slovensko podjetje in nosilec nacionalnega in lokalnega razvoja - Luka Koper, d.d., najhitreje razvijajoča se slovenska občina – Mestna občina Koper; in Združenje uporabnikov in podpornikov SIT Koper (v ustanavljanju), ki bo združevalo propulzivna visokotehnološka podjetja, so z današnjim podpisom pisma o nameri ustanovitve Slovenskega inštituta tehnologij še korak bližje uresničitvi visokih ambicij, s katerimi želijo ustanovitelji, skupaj s somišljeniki, uporabniki in podporniki izstopiti iz slovenskega povprečja.
Koper, 20. januar 2014 – Univerza na Primorskem (UP) je danes v svojih prostorih gostila predstavnike Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (MIZŠ): vodjo sektorja za znanost dr. Tomaža Boha, nacionalnega koordinatorja Nacionalnih kontaktnih točk (NKT) za Obzorje 2020 mag. Petra Volaska, dr. Andrejo Umek Venturini, dr. Stojana Sorčana, Matejo Bizilj Pogačar in Petro Tramte, ki so zaposlenim in študentom z UP, predstavnikom gospodarstva in drugih institucij predstavili osmi program Evropske unije za raziskave in inovacije »Obzorje 2020 (Horizon 2020)«.
Koper, 14. januar 2014 – Vodstvo UP je člane Upravnega odbora Univerze na Primorskem na petkovi 4. izredni seji (10. 1. 2014) seznanilo s sklepom ministra za izobraževanje, znanost in šport št. 4111-11/2011-MVZT/116 z dne 2. 1. 2014, s katerim minister od UP zahteva povračilo 441.750,42 evrov sredstev zaradi, po mnenju ministra, nenamenske porabe sredstev za investicije. Vsi prisotni člani UO UP so vodstvu izrazili vso podporo pri prizadevanjih, da ubrani sredstva, ki jih minister terja z navedenim sklepom (sklep objavljamo v prilogi).
torek, 7. januar 2014

Predstavitev programa OBZORJE 2020

Koper, 7. januar 2014 - Univerza na Primorskem v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije vabi v ponedeljek, 20. januarja 2014, ob 10. uri na predstavitev novega okvirnega programa Evropske unije OBZORJE 2020.
Koper, 3. januar 2014 – Univerza na Primorskem leto začenja s pomembno novostjo: vzpostavljena je nova Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze na Primorskem (VPIS UP), ki kandidatom za vpis omogoča neposreden kontakt z univerzo.
Koper, 2. januar 2014 - S prvim delovnim dnem v letošnjem letu Univerza na Primorskem objavlja razpis za podelitev nagrade za znanstveno odličnost v letu 2013. Nagrada je namenjena spodbujanju doseganja kriterijev znanstvene odličnosti visokošolskih učiteljev ali sodelavcev in znanstvenih delavcev ali raziskovalnih sodelavcev Univerze na Primorskem. Podeljuje se za raziskovalne in razvojne dosežke posameznikov.