ENG
 

Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje dr. Marinke Žitnik (Stanford University, ZDA) z naslovom »Deep Learning for Network Medicine«, ki bo v četrtek, 20. decembra 2018, ob 13.30
v predavalnici FAMNIT-VP1 (Glagoljaška 8, Koper). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Koper, 17. december 2018 - Danes je na Univerzi na Primorskem potekala delavnica za študente, ki se v 2. semestru študijskega leta 2018/19 nameravajo udeležiti Erasmus+ mobilnosti z namenom študija ali praktičnega usposabljanja. 

13. december 2018 - Danes je Karierni center Univerze na Primorskem v sodelovanju s Sektorjem za izobraževalno in mednarodno dejavnost ter kakovost in Mednarodno pisarno UP FAMNIT organiziral usposabljanje za tutorje, ki bodo v februarju naslednje leto pomagali novim tujim študentom ob njihovem prihodu na UP v okviru mednarodne izmenjave Erasmus. V obliki interaktivne delavnice so osvetlili težave, s katerimi se v začetku srečujejo tuji študenti. Svojo izkušnjo sta predstavila Dušan Vondraček in Đorđe Mitrović, ki na UP študirata že drugo leto. 

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavili članici univerze: Inštitut Andrej Marušič in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

ponedeljek, 10. december 2018

UP FM | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag. Dušan Gošnik. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 10. december 2018

UP FM | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag Sabina Žampa. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 10. december 2018

UP FAMNIT | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) Slobodan Filipovski. Podrobnosti v nadaljevanju.

petek, 30. november 2018

Skupaj v iniciativi Study in Slovenia

Vipava, 30. november 2018 - Rektorji slovenskih univerz prof. dr. Dragan Marušič (UP), prof. dr. Zdravko Kačič (UM, podpredsednik RK RS), prof. dr. Danilo Zavrtanik (UNG, predsednik RK RS) in prof. dr. Igor Papič (UL) so danes na seji Rektorske konference, ki je potekala na sedežu predsedujoče novogoriške univerze v Vipavi, podpisali sporazum o sodelovanju v iniciativi Study in Slovenia in zaveze EURAXESS.

Ljubljana, Koper, 28. november 2018 - Na včerajšnji večerni slovesnosti so bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani podeljena najvišja državna priznanja in nagrade za izjemne dosežke na področju znanosti in raziskav. Med letošnjimi nagrajenci je tudi naša sodelavka izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ki je Zoisovo priznanje prejela za pomembne znanstvene dosežke na področju lesarstva. 

Karierni center Univerze na Primorskem znova organizira Karierni dan, ki bo tokrat namenjen vsem študentkam in študenom študijskega programa Aplikativna kineziologija. V torek, 20. novembra 2018, se bodo ob 15. uri na sedežu Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem lahko srečali s potencialnimi delodajalci, ki jim bodo predstavili možnosti medsebojnega sodelovanja. Več v nadaljevanju. 

ponedeljek, 12. november 2018

Prihodnje leto bo Koper gostil evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki

Prvi tehnični obisk uspešno pod streho

Adrian Paço, tehnični delegat Evropske univerzitetne športne zveze EUSA za odbojko na mivki, se je danes na lastne oči prepričal, kakšne so razmere na vseh prizoriščih Evropskega univerzitetnega prvenstva v odbojki na mivki, ki bo v Kopru potekalo konec julija prihodnjega leta.

Po pravilniku za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2018, ki jih podeljujemo zaposlenim, študentom in posameznikom, pozivamo predlagatelje, da podajo svoje predloge s pripadajočimi obrazci.  Rok za oddajo je do petka, 30. novembra 2018, predloge za nagrado za znanstveno odličnost pa pričakujemo do četrtka, 10. januarja 2019.  

Koper, 30. oktober 2018 - V ponedeljek, 22. oktobra 2018, je rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič v skladu z dogovorjenim rokom odgovoril novinarju časopisa Delo Borisu Šuligoju na vprašanja o lastnem pogledu na življenje v Kopru. Prispevek novinarja z naslovom "V Kopru lučke in blišč, v dušah pa tema" je bil objavljen v včerajšnjem časopisu Delo, ob 17:31 uri istega dne pa še na spletnem portalu www.delo.si. Na Šuligojevo željo, da naj bo prispevek dolg največ 15-20 vrstic oziroma do 1500 znakov, je rektor Marušič svojo izjavo napisal v 18 vrsticah oz. s 1300 znaki brez presledkov. Novinar je še pojasnil, da gre za anketo, v kateri bi odgovarjali trije ugledni meščani, ki nekaj pomenijo v Kopru, in bi bila sestavni del večjega članka o tem, kaj se pričakuje v mestu pred volitvami, mestu, ki velja za propulzivno in z veliko neizkoriščenimi možnostmi ...

Koper, 18. oktober 2018 - Na današnji slovesni promociji dr. znanosti, ki je potekala v Pokrajinskem muzeju v Kopru, je prorektor prof. dr. Štefko Miklavič promoviral 8 novih doktoric in doktorjev znanosti Univerze na Primorskem. 

Ljubljana, Koper, 4. in 5. oktober – Minister za izobraževanje znanost in šport dr. Jernej Pikalo je na predvečer Svetovnega dneva učiteljev podelil nagrade Republike Slovenije na področju šolstva, ki jih je letos prejelo 11 nagrajencev. Med njimi je tudi prof. dr. Mitja Krajnčan s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Univerza na Primorskem se lahko kot edina slovenska univerza lahko pohvali z lastnim štipendijskim skladom, iz katerega je v desetih letih namenila štipendije 362 študentkam in študentom, ki so kandidirali na razpisu. Sklad temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem, občinami in gospodarstvom, namenjen pa je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP.  

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) Tadeja Jakus.  Podrobnosti v nadaljevanju.

V novo študijsko leto in v nove, prenovljene in sodobno opremljene prostora pa so vstopili na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

V novo študijsko leto so nas pospremili tudi predstavniki medijev, ki se jim za prispevke lepo zahvaljujemo.

Koper, 1. oktober 2018 - Pa smo ga začeli. Študijsko leto namreč. Na Univerzi na Primorskem smo sprejeli 1221 bruck in brucev v 29 dodiplomskih študijskih programov na 6 fakultetah, 455 novih študentov pa se je vpisalo na 31 magistrskih in 14 doktorskih programov. 

Včeraj, 27. 9. 2018, smo v sklopu Orientacijskih dnevov – »Orientation Days« izvedli številne aktivnosti za dobrodošlico vsem študentom iz tujine, ki so se vpisali na našo univerzo ali so jo izbrali za opravljanje študijske izmenjave. Po predstavitvi naše univerze in dežele smo jih sodelavci UP s pomočjo študentov tutorjev in predstavnikov Upravne enote Koper usmerjali pri izpolnjevanju dokumentacije, potrebne za pridobitev dovoljenj za bivanje v Sloveniji.

"Orientation days 2018" ali Orientacijski dnevi so namenjeni vsem tujim študentom, ki so se vpisali na Univerzo na Primorskem in s študijem pričnejo 1. oktobra 2018. Zanje je ekipa mednarodne pisarne UP in fakultet pripravila bogat program dogodkov, začenši s sprejemom v četrtek, 27. septembra 2018, ob 9.30 uri na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. 

Univerza na Primorskem objavlja razpis za sofinanciranje doktorskega študija za študijsko leto 2018/2019. 

Za namen izgradnje Univerzitetnega kampusa Livade sta Občina Izola in Univerza na Primorskem leta 2006 sklenili Pogodbo o neodplačni podelitvi stavbne pravice za 99 let. Julija lani pa je Občina, s soglasjem Univerze na Primorskem, neodplačno prenesla del stavbne pravice na InnoRenew CoE Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (v nadaljevanju InnoRenew CoE) na delu nepremičnine na območju kampusa. Projekt je s pridobitvijo gradbenega dovoljenja za izgradnjo dveh objektov znanstveno raziskovalnega centra v zadnji izvedbeni fazi.

Evropska noč raziskovalcev 2018, ki jo v okviru projekta “SAWE – Varni z znanostjo” na Univerzi na Primorskem organiziramo že tretje leto, bo potekala v petek, 28. septembra, od 8. do 20. ure na štirih lokacijah: v dvorišču Rektorata univerze in Pretorske palače in v stavbi Galeb UP FAMNIT v Kopru ter v Izoli na Fakulteti za vede o zdravju in Arheološkem parku Simonov zaliv.

torek, 18. september 2018

Odprti vrtovi Kopra znova očarali

Bar Cameral je v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem v nedeljo, 16. septembra 2018, že tretje leto zapored organiziral dogodek Odprti vrtovi Kopra, v okviru katerega so številni udeleženci ob dobrem vinu, hrani in glasbi pokukali v skrite zelene oaze Kopra ter izbrali najlepšega.

torek, 18. september 2018

UP FHŠ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Filozofija in teorija vizualne kulture Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Monika Vrečar. Podrobnosti v nadaljevanju.

Pri prestižni založbi Cambridge University Press bo v kratkem izšla 3. izdaja odmevne knjige »Exploratory Social Network Analysis with Pajek«, katere soavtor je tudi raziskovalec Univerze na Primorskem in IMFM, slovenski matematik prof. dr. Vladimir Batagelj.

Koper, 14. september 2018 - Od danes do 19. septembra je odprt drugi prijavni rok za vpis v podiplomske (magistrske in doktorske) študijske programe v študijskem letu 2018/2019. 

torek, 11. september 2018

Jure Ciglar je nov predsednik ŠOUP-a

Koper, 11. september 2018 - Na včerajšnji seji so študentski poslanci potrdili novega predsednika Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Novi predsednik je postal Jure Ciglar, triindvajsetletni študent Fakultete za management Univerze na Primorskem.

četrtek, 30. avgust 2018

Tudi letos je oživela Kidričeva

Koper, 30. avgust 2018 - Kidričevo ulico je včeraj preplavila množica obiskovalcev, ki so se z zanimanjem ustavljali na postojankah (stojnicah), kjer so pokušali dobrote, pridobivali informacije, se preizkusili v nagradnih igrah in še in še. Nekdanja Santorijeva ulica je bila že od samega nastanka med najpomembnejšimi in najprometnejšimi koprskimi ulicami, saj je povezovala staro pristanišče z glavnim mestnim trgom. 

ponedeljek, 27. avgust 2018

Prekolesarimo svet 2018

Skupaj za preprečevanje samomora

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravjeSlovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Skupaj za preprečevanje samomora.

Danes se je za vedno poslovil akademik Ciril Zlobec, pesnik, romanopisec, prevajalec, novinar, urednik, politik, ki je leta 2006 postal častni doktor Univerze na Primorskem. 

Slovenija je aktivna v Strategiji Evropske unije za Alpsko regijo in njeni člani, ki so večinoma predstavniki ministrstev, zavodov in agencij, se udeležujejo različnih delovnih skupin. Največji dogodek Alpske strategije je letni forum, na katerem se zberejo različni in številni deležniki, ki razpravljajo o aktualnih izzivih Alpske regije. V letu 2018 letni forum organizira Tirolska. 

sreda, 22. avgust 2018

Na UP še 675 prostih vpisnih mest

Prosta vpisna mesta za drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/19

Koper, 22. avgust 2018 - Od danes do 29. avgusta bo odprt drugi prijavni rok za oddajo prijave na še prosta vpisna mesta Razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/2019 na vseh slovenskih univerzah in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih za Slovence in ostale EU državljane. Univerza na Primorskem razpisuje še 675 vpisnih mest, od tega 528 rednih in 147 izrednih. 

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Maja Lebeničnik. Podrobnosti v nadaljevanju.

torek, 24. julij 2018

Znani rezultati o številu sprejetih kandidatov za vpis

Znani so rezultati o številu sprejetih kandidatov za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v prvem roku

Visokošolske prijavno-informacijske službe so danes objavile rezultate izbirnega postopka prvega prijavnega roka za slovenske državljane in državljane držav članic Evropske unije po Razpisu za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/19 - javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodov. O rezultatih bodo kandidati obveščeni po pošti do 27. julija 2018. Več podatkov o številu sprejetih in potrebnem minimumu točk za posamezne študijske programe je objavljenih na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – portalu eVŠ.

Študentski domovi Univerze na Primorskem so junija razpisali povpraševanje po ležiščih, ki bi jih zasebniki med študijskim letom oddajali študentom. V okviru razpisa bo za pogodbeno obdobje od 1. oktobra 2018 do 31. julija 2019 subvencioniranih največ 600 ležišč.  Če imate namestitvene kapacitete, ki ustrezajo pogojem razpisa, se lahko prijavite najkasneje do konca meseca julija 2018.

ponedeljek, 9. julij 2018

UP FVZ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem Tanja Jerina. Podrobnosti v nadaljevanju.

Tokratni, junijski intervju za spletni medij Primorski odmevi, je novinarka Eva Branc opravila z dekanjo najmlajše članice naše univerze - Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdijo Kutnar. Pogovarjali sta se o raznolikih študijskih programih na fakulteti, pomembnih mednarodnih projektih, o delavnicah in taborih, ki jih UP FAMNIT za osnovnošolce in srednješolce organizira v času poletnih počitnic, in o vedno večjem številu tujih študentov. 

ponedeljek, 2. julij 2018

UP FHŠ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Filozofija in teorija vizualne kulture Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Jan Babnik. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 2. julij 2018

Znani prvi finalisti natečaja Podjetna Primorska 2018

Rok za prijave za mlade podjetnike do 31. julija 2018!

Znani so prvi finalisti letošnjega natečaja Podjetna Primorska, ki ga že dvanajsto leto zapored pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP). Po predstavitvah podjetniških idej vseh prijavljenih v kategorijah Start-up Optimist in Start-up Academic Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem je sedemčlanska komisija izbrala deset finalistov, ki se bodo 22. novembra potegovali za zmago v posamezni kategoriji. Prijave za kategorijo Start-up Accelerator Navigator pa so še možne do konca julija. 

Koper, 26. junij 2018 ­– Univerza na Primorskem (UP) je prejela sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v zvezi s sodbo Delovnega sodišča v Kopru v zadevi tožnika Rada Pišota proti UP. Tožnik je bivšemu delodajalcu očital mobing v času odhajanja ZRS iz UP v letu 2016 in zahteval odškodnino 10.000 EUR, obe stopnji sodišč pa mobinga nista ugotovili in odškodnine tožniku nista prisodili. Pišot bo tako moral povrniti univerzi tudi pravdne stroške v višini 2.378,62 EUR.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) Ana Zalokar. Podrobnosti v nadaljevanju.

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) že četrto leto zapovrstjo v času od 1. do 7. julija 2018 ponuja osnovnošolcem intenzivno bližnje srečanje s Kitajsko. V poletni šoli ob morju, sredi čudovitega parka na Debelem rtiču, bomo radoznale mlade nadobudneže na zanimiv, igriv in ustvarjalen način uvedli v kitajski jezik in kulturo. Hkrati se bodo lahko sprostili v počitniškem vzdušju ob morju, polnem prijetnih doživetij in novih poznanstev.

sreda, 20. junij 2018

Ob mednarodnem dnevu joge

Vabilo na predavanje "Osnove joge" gostujočega profesorja dr. Ananda Kalaskarja iz Indije

Univerza na Primorskem organizira niz predavanj o Ajurvedi, ki jih bo izvedel gostujoči izredni profesor iz Indije,
dr. Anand Vijay Kalaskar.

V Kopru so organizatorji triatlona "I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria" več kot tri mesece pred prireditvijo opravili prvi operativni sestanek kar na prizorišču starta triatlona.

 

V začetku junija je spletni medij Primorski odmevi objavil intervju z dekanjo Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem prof. dr. Maro Cotič. Novinarka Eva Branc se je s Cotičevo pogovarjala o študiju pedagogov, fakulteti in njenih dejavnostih ter novih izzivih pedagoškega poklica. 

Koper, 18. junij 2018 - Univerza na Primorskem preko javnega razpisa išče mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali za pridobitev doktorata znanosti v okviru raziskovalnih programov na članicah univerze: Inštitutu Andrej Marušič, Fakulteti za vede o zdravju in Fakulteti za management. 

ponedeljek, 18. junij 2018

UP FM | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) Aleš Trunk. Podrobnosti v nadaljevanju.

Univerza na Primorskem je uspešno zaključila še en projekt izmed takih, ki spodbujajo njeno internacionalizacijo. V dveh študijskih letih je univerzo obiskalo 65 uglednih tujih profesorjev, raziskovalcev in gostov iz prakse, tretjina jih je prišla iz najboljših svetovnih univerz, na njihovih predavanjih pa je sodelovalo preko 2.000 študentov.

Ljubljana, Koper, 14. junij 2018 - Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 12. junija 2018 izdala odločitev o podpori projektu InnoRenew CoE, ki ga je Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020 novembra 2016 skupaj z devetimi drugimi izmed vseh 169 prijavljenih projektov izbrala za sofinanciranje.

četrtek, 14. junij 2018

UP FHŠ Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Arheologije Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Josip Višnjić. Podrobnosti v nadaljevanju.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodovine Evrope in Sredozemlja Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Maja Janežič . Podrobnosti v nadaljevanju.

Laško, Koper, 7. in 8. junij 2018 - Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je javni zavod, ki izvaja naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa ter naloge nacionalne kontaktne točke za program Evropa za državljane. Ena izmed mnogih aktivnosti je bila Poletna šola za pogodbenike in koordinatorje projektov mobilnosti v visokem šolstvu, ki je potekala 7. in 8. junija v Laškem. Udeležili so se je tudi koordinatorji z UP, ki skupaj s predstavniki slovenskih univerz soustvarjajo, krepijo, razvijajo in promovirajo slovenski visokošolski prostor in mednarodno sodelovanje.

Koper, 8. junij 2018 – Konec preteklega tedna so Študentski domovi Univerze na Primorskem (UP ŠD) objavili Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto 2018/2019. Na Primorskem so razpisane kapacitete v štirih mestih: Kopru, Izoli, Portorožu in Novi Gorici. Skupaj je na voljo 1.404 prostih mest, od tega 635 mest za študente, ki se na novo prijavljajo za sprejem, ter 769 mest za študente, ki svoje bivanje podaljšujejo v novo študijsko leto.

V aprilski tiskani številki mesečnika Primorski odmevi in na spletnem portalu tega medija si lahko preberete zanimive prispevke. Zasledili smo tudi intervju z dekanom naše Fakultete za turistične študije Turistice izr. prof. dr. Janezom Mekincem. Z Mekincem se je o turizmu, fakulteti, študijskih programih, vpisu in drugem pogovarjala novinarka Danica Cmrečnjak. 

Koper, 16. maj 2018 – Univerza na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske sta danes s podpisom pogodbe formalizirali sodelovanje z organizatorji triatlonske preizkušnje I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Osrednji segment sodelovanja bodo predstavljali študentje – prostovoljci, ki bodo pomagali pri izpeljavi prireditve in s tem pridobili dragocene karierne izkušnje.  

četrtek, 10. maj 2018

Mednarodni teden UP pred vrati

Že čez nekaj dni se bo na Univerzi na Primorskem pričel že 6. mednarodni teden Univerze na Primorskem 2018 – International Week of the University of Primorska 2018! 

Koper, 9. maj 2018 – Košarkarski klub Sixt Primorska in Univerza na Primorskem sta danes tudi formalno potrdila dolgoročno sodelovanje z namenom povezovanja mladih s športom. Rektor univerze prof. dr. Dragan Marušič in direktor kluba Matej Avanzo sta pogodbo podpisala ob prisotnosti Patrika Peroše, predsednika Slovenske univerzitetne športne zveze in generalnega sekretarja Univerzitetne športne zveze Primorske, ki mlade na Obali že vseskozi podpira pri izvajanju športnih aktivnosti, organizaciji športnih dogodkov in podobno.

Nova Gorica, Koper, 26. april 2018 - Pretekli petek se je v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) pod predsedstvom Univerze v Novi Gorici. 

Po dolgotrajni bolezni se je za vedno poslovila častna doktorica Univerze na Primorskem, Metka Krašovec, akademska slikarka, ki je v slovenskem in mednarodnem prostoru na področju umetnosti s svojim celotnim slikarskim opusom pustila neizbrisen pečat. 

Pretekli petek trinajstega je bil za ekipi študentov UP Fakultete za turistične študije Turistice več kot srečen. Na tekmovanju Innovative All-nighter, ki je namenjeno iskanju inovativnih idej z možnostjo realizacije, sta kar obe skupini zasedli prvo mesto!

četrtek, 12. april 2018

Razpis za vpis na podiplomski študij

Univerza na Primorskem je marca na podlagi prejetega sklepa Vlade RS objavila razpis za vpis v magistrske in doktorske študijske programe za študijsko leto 2018/2019.  

Študentske krvodajalske akcije »Častim ½ litra!« na Primorskem, ki so jo v preteklih dneh organizirali in izvedli PreProstoVoljni - skupina mladih prostovoljcev, ki delujejo v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem, udeležili 103 študenti! Mladi krvodajalci so v treh dneh skupaj darovali nekaj več kot 43 litrov krvi.

Koper, 11. april 2018 – Po podpisu pogodbe o prodaji stavbe v Prisojah, ki sta jo delniška družba Luka Koper, d. d., in Univerza na Primorskem (UP) podpisali v začetku marca, je danes univerza prejela tudi ključe prostorov. Sledila bo posodobitev Študentskega doma Prisoje, v katerem bo nastanjenih 160 študentk in študentov. UP je za nakup odštela 2,5 milijona evrov, za posodobitev opreme in investicijsko vzdrževalna dela pa bo namenila še 300.000 evrov.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Nastja Cotič. Podrobnosti v nadaljevanju.

 

petek, 30. marec 2018

Še danes do opolnoči se lahko kandidati prijavijo na izbrani razpisani dodiplomski študij

Na Univerzi na Primorskem beležimo čez tisoč prijav

Koper, 30. marec 2018 – Tisti kandidati, ki še niso oddali svoje prijave za vpis na izbrano fakulteto za dodiplomski študij v prihajajočem študijskem letu 2018/2019, to lahko storijo le še danes preko portala eVŠ do polnoči, ko se izteče prvi prijavni rok.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag. Michael David Burnard. Podrobnosti v nadaljevanju.

V okviru Poslovnih viharnic portoroška Turistica povezuje turistično gospodarstvo in akademsko skupnost. V marcu je na fakulteti gostili dve ugledni strokovnjakinji na področju turizma: dr. Ulrike Gretzel z ameriške Univerze Južna Kalifornija (University of Southern California) in dr. Saro Dolničar z avstralske Univerze v Queenslandu (The University of Queensland). Prvo tovrstno srečanje z naslovom Učinkovito trženje v turizmu: prepoznavanje in doseganje potrošnikov je bilo namenjeno reševanju poslovnega izziva.

petek, 16. marec 2018

Prof. dr. Cheryl E. Praeger in akademska slikarka Metka Krašovec častni doktorici UP

Na 15. Slovesni akademiji podelili 17 priznanj, nagrad in zahval

Na včerajšnji 15. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala v Dvorani sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil dva naziva častni doktor ter 15 priznanj in nagrad visokošolskim učiteljem in raziskovalcem, študentom in strokovnim sodelavcem Univerze na Primorskem in njenih članic:  zlato plaketo, častno listino, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost ter priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente. Letos prvič so bili za dosežke in uspešno delo v preteklem letu nagrajeni tudi strokovni sodelavci.

Koper, 13. marec 2018 - Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič je danes podelil listine o izvolitvi novim rednim profesorjem in znanstvenim svetnikom.

torek, 6. marec 2018

Teden Univerze na Primorskem 2018

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2018, ki bo potekal od 12. do 18. marca. V sedmih dneh se bo zvrstilo kar 52 dogodkov, ki smo jih v sodelovanju pripravili zaposleni in študenti, skupaj z različnimi organizacijami, društvi, podjetji in lokalno skupnostjo. Med vsemi izpostavljamo dva, povezana z novima častnima doktoricama Univerze na Primorskem: inavguracijsko predavanje prof. dr. Cheryl E. Praeger in razstava izbranih del zasebne zbirke akademske slikarke Metke Krašovec. 15. marca 2018, s pričetkom ob 17. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo Slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in letos prvič tudi strokovnim zaposlenim ter študentom, obeležila petnajsto obletnico od ustanovitve univerze - 17. marca 2003 je bila namreč v sodni register vpisana tretja slovenska javna univerza: Univerza na Primorskem.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Antropologije Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Maja Bjelica. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 19. februar 2018 – V 2. semestru je na izmenjavo na Univerzo na Primorskem prišlo nekaj čez 80 tujih študentov. Večina jih bo izmenjavo opravila v okviru programa Evropske komisije Erasmus+. Prišli so iz 18 držav, največ jih je s Češke, iz Turčije, Francije in Portugalske; prvič pa na UP gostimo tudi študentko iz Kazahstana.

Koper, 16. februar 2018 - »Lepšega darila si ob prvi obletnici od vpisa v sodni register, ki jo praznujemo 15. februarja, ne bi mogli zamisliti!« je bila včeraj vidno navdušena direktorica Centra odličnosti InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ki je v začetku februarja z rektorjem Univerze na Primorskem prof. dr. Draganom Marušičem in županom Občine Izola mag. Igorjem Kolencem podpisala tripartitno pogodbo o prenosu stavbne pravice na delu zemljišč v Livadah na zavod InnoRenew CoE.

Koper, 9. februar 2018 - Na fakultetah Univerze na Primorskem danes in jutri potekajo informativni dnevi. Dijaki se lahko udeležijo predstavitev študijskih programov v naslednjih terminih: ob 10 (11.) in 15. uri v petek, v soboto pa ob 10. uri. Zbrali smo nekaj utrinkov današnjega dogajanja.

ponedeljek, 5. februar 2018

UP FVZ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativne kineziologije Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) Stojan Puhalj. Podrobnosti v nadaljevanju.

Brdo pri Kranju, Koper, 30. januar 2018 – Včeraj je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sprejela prek tristo učenk in učencev, dijakinj in dijakov, študentk in študentov, ki so na mednarodnih tekmovanjih iz znanj v minulem letu dosegli vidne rezultate. 

ponedeljek, 29. januar 2018

Uspešen nastop UP na 10. Informativi

Ljubljana, 26. in 27. januar 2018 - Univerza na Primorskem se je že deseto leto zapored udeležila jubilejnega največjega slovenskega sejma izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču zadnji petek in soboto v januarju. Po besedah organizatorja (podjetje Proevent d.o.o. iz Ljubljane) je sejem v dveh dneh obiskalo čez 24.500 obiskovalcev, med katerimi je bilo 2.000 učencev in dijakov v organizirah skupinah, ki so zbirali uporabne informacije o možnostih študija pri nas in v tujini. Letos se je namreč predstavilo tudi 17 tujih univerz, novost dogodka pa je bil projekt "Moja prva zaposlitev", v okviru katerega so se predstavila podjetja, ki nudijo štipendije in možnost prvih zaposlitev študentom, ki zaključijo študij.

Ljubljana, Koper,  25. januar 2018 - V ponedeljek, 22. januarja, so bila na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije v Prešernovi dvorani SAZU podeljena priznanja posameznikom in skupinam, ki so se v preteklem letu najbolj odlikovali v promociji in komunikaciji znanosti in znanstvenih dosežkov. Eden od prejemnikov priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je izr. prof. fr. Jonatan Vinkler z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ. Doc. dr. Vita Poštuvan z UP IAM je prejela listino za finalistko izbora za komunikatorja znanosti.

Koper, 15. 1. 2018 - Univerza na Primorskem (UP) je danes prejela sodbo v zadevi tožnika dr. Rada Pišota, ki je tožil univerzo za plačilo odškodnine zaradi trpinčenja na delovnem mestu. Delovno sodišče v Kopru je tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo in tožniku naložilo, da mora univerzi poravnati stroške pravdnega postopka v znesku 2.378.62 EUR. Sodba še ni pravnomočna.