ENG
 

Banka Slovenije vsako leto podeljuje nagrade za najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja. Med letošnjimi sedmimi nagrajenci je Noemi Matavulj, diplomantka magistrskega programa Matematika s finančnim inženiringom UP FAMNIT, ki  je prejela plaketo in denarno nagrado. Naslov magistrskega dela, ki je prepričal Komisijo Sveta Banke Slovenije za raziskovalno delo, je "Analiza dostopnosti finančnih virov za podjetja".

Od 18. do 20. oktobra je na Inkubatorju Sežana potekal tehnološki hekaton NASA Space Apps Challenge. To je mednarodni dogodek, kjer udeleženci po vsem svetu 48 ur sodelujejo pri reševanju problemov s ciljem ustvarjanja odprtokodnih rešitev za globalne izzive, ki pestijo svet. Na več kot 230 izvedbah v 80 državah je sodelovalo več kot 29.000 udeležencev.

Koper, 18. oktober 2019 - Na včerajšnih promocijah, ki sta potekali v Pokrajinskem muzeju v Kopru, sta prorektorja prof. dr. Štefko Miklavič in izr. prof. dr. Boris Kavur v doktorje znanosti promovirala dr. Petro Furlan, dr. Martino Rodela, dr. Petro Kolenc, dr. Klemna Belharja, dr. Vesno Rutar Grubić, dr. Ksenijo Perković, dr. Iztoka Bončino, dr. Damijana Kreslina, dr. Safeta Penjića, dr. Miho Marklja, dr. Predraga Ljubotino, dr. Borisa Černilca, dr. Luko Šlosarja, dr. Tino Čok in dr. Tilna Smajlo.  Dr. Karmen Drljić in dr. Urianni Merlin, ki sta prav tako pridobili najvišji akademski naziv, ki ga podeljuje univerza, pa se svečanega dogodka nista uspeli udeležiti. 

Po pravilniku za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2019, ki jih podeljujemo zaposlenim, študentom in posameznikom, pozivamo predlagatelje, da podajo svoje predloge s pripadajočimi obrazci. Rok za oddajo je do sobote, 30. novembra 2019, predloge za nagrado za znanstveno odličnost pa pričakujemo do petka, 10. januarja 2020.

ponedeljek, 14. oktober 2019

Erasmus dnevi privabili študente

V okviru evropske akcije #ErasmusDays 2019 je Univerza na Primorskem v četrtek, 10. oktobra 2019, organizirala dogodek za promocijo pozitivnih učinkov programa Erasmus+ in ozaveščanje študentov o pomenu mednarodne mobilnosti. Pozitivne izkušnje so z nami delili študenti, ki so se že udeležili Erasmus+ mobilnosti v tujini, gostili pa smo tudi študenta s Finske, ki si je za študijsko mobilnost izbral našo univerzo.

Zaposleni v Službi za raziskovalno in razvojno dejavnost Univerze na Primorskem so v začetku oktobra organizirali prvo srečanje s kolegi z ljubljanske, mariborske in novogoriške univerze. Cilj je bil predvsem medsebojno spoznavanje, izmenjava dosedanjih izkušenj in omogočanje lažjega bodočega sodelovanja. Srečanje je tako pomemben uvod v oktober, mesec znanosti, ki vključuje niz dogodkov, povezanih s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti in raziskovanja.

Ljubljana, 7. oktober 2019 - Danes je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, v predsedniški palači sprejel ugledne znanstvenike s področja matematike. Med njimi so bili tudi visoki gostje iz tujine, ki so v Slovenijo prišli na povabilo slovenskih organizatorjev največjega Evropskega kongresa matematike. Prihodnje leto bo namreč potekal v naši državi, natančneje v Portorožu.

Piran, 3. oktober 2019 - Danes so organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 z županoma občin gostiteljic obeh dogodkov, piranskim Đeniom Zadkovićem in tržaškim Robertom Dipiazzo, podpisali sporazum o sodelovanju. Dogodek je potekal v Piranu na sedežu občine. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. 

četrtek, 3. oktober 2019

Erasmus dnevi 2019 | Erasmusdays 2019

Si želiš na izmenjavo v države EU ali celo Rusijo, na Kitajsko, Brazilijo, Avstralijo?

Med 10. in 12. oktobrom 2019 bodo v Evropi potekali Erasmus dnevi. Pri izvedbi sodeluje tudi Univerza na Primorskem, ki bo v ta namen naslednji četrtek, 10. oktobra 2019, izvedla dogodek Erasmus dnevi 2019 | Erasmusdays 2019. Prireditev bo potekala v avli palače Armerija med 14. in 16.15 uro. 

From 10 to 12 October 2019 Erasmus Days will be held all around the Europe. The University of Primorska also participates at the event organizing the »Erasmusdays 2019« next Thursday, 10 October 2019. The event will be held at the lobby of Armeria Palace between 2pm and 4.15pm.

Koper, 1. oktober 2019 - Danes se je pričelo novo akademsko leto 2019/2020. Predavalnice šestih fakultet Univerze na Primorskem je znova napolnilo življenje in, zaenkrat, tudi smeh. Čas za resnost pa še pride. Veliko nasvetov so novopečene brucke in bruci prejeli s strani starejših študentov, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič pa je mladim sporočil: "Ob vstopu v novo akademsko leto vam želim uspešen študij, tkanje novih prijateljski vezi in uresničitev vseh vaših načrtov. Predvsem pa vam želim, da vam bo študij na Univerzi na Primorskem omogočil, da boste v življenju mislili s svojo glavo in čutili s svojim srcem."

V petek, 27. 9. 2019, smo v sklopu uvajalnih dni (»Orientation Days«) pozdravili študente iz tujine, ki so se odločili za študij ali študijsko izmenjavo na naši univerzi. Predstavili smo jim UP in novo okolje, jih popeljali po središču Kopra ter jim, skupaj s študenti tutorji, pomagali pri izpolnjevanju dokumentacije za pridobitev dovoljenj za bivanje v Sloveniji.

Vabimo vas na tradicionalno prireditev, letos že deseto zapovrstjo, »Pozdrav bruckam in brucem Univerze na Primorskem«!

Koper, 27. september 2019 - Obveščamo vas, da je na spletni strani Univerze na Primorskem objavljen Javni razpis za sofinanciranje doktorskega študija – generacija 2019.

četrtek, 26. september 2019

Orientation Days UP | Program | Programme

W E L C O M E !    D O B R O D O Š L I !

Helsinki, Koper, 26. september 2019 - Letos prvič Univerza na Primorskem sodeluje na največji evropski konferenci visokega šolstva, ki poteka v Helsinkih na Finskem. Štirje predstavniki UP skupaj s 6.200 udeleženci iz vsega sveta krepijo obstoječe povezave, oblikujejo nove in kreirajo prihodnost visokega šolstva.

Obveščamo vas, da bo 25. in 26. 9. 2019 do 12. ure možno oddati prijavo za študij na dodiplomski in podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. 

Univerza na Primorskem bo letos na Evropski noči raziskovalcev obiskovalcem predstavila številne zanimive delavnice. Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite in pobliže spoznate poklic raziskovalca in vse aktivnosti, ki jih organiziramo na več lokacijah na Obali naslednji petek, 27. septembra 2019.  Letos bomo obiskovalce še posebej presenetili z izdelki, ki smo jih ustvarili prav za ta dogodek.

Koper, Portorož, 20. september 2019 - V Portorožu pravkar poteka mednarodna znanstvena in strokovna konferenca z naslovom »Zdravje otrok in mladostnikov«, na kateri sodeluje 160 udeležencev, od tega 100 aktivno. Izsledki oziroma povzetki srečanja, ki ga je s častnim pokroviteljstvom podprl varuh človekovih pravic gospod Peter Svetina, bodo zbrani in objavljeni v posebnem zborniku. Več v nadaljevanju.

četrtek, 19. september 2019

O neverodostojnosti točkovanja mature

Prisluhnite razlagi rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, zakaj je točkovanje mature neverodostojno.

petek, 13. september 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Tilen Smajla. Podrobnosti v nadaljevanju.

petek, 13. september 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Tina Čok. Podrobnosti v nadaljevanju.

Od petka, 13. septembra, pa do srede, 18. septembra 2019, se lahko v 2. prijavnem roku slovenski državljani in državljani držav EU,  za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU je to 3. prijavni rok, prijavite na podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. V nadaljevanju si lahko ogledate, na katerem študijskem programu so na voljo prosta mesta.

Predsednika Evropskega raziskovalnega sveta akademik prof. dr. Jean – Pierr Bourguignon bomo novembra ponovno sprejeli na obisku v Sloveniji, naslednje leto pa bo naš gost v pogovoru, ki ga organiziramo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike. 

V začetku septembra se je na Bledu v prostorih IEDC Poslovne šole Bled odvijal 6. Simpozij strokovnih inštitutov Kitajske ter srednje in vzhodnoevropskih držav na visoki ravni. Namen teh srečanj je vzpostaviti sodelovanje med LR Kitajsko ter srednje in vzhodnoevropskimi državami na vseh ravneh, osnovati nove pobude za razvoj gospodarskih stikov in spodbuditi mreženje za nove povezave in skupne projekte.

četrtek, 5. september 2019

Priprave na sprejem študentov v polnem teku

Pred bližajočim se začetkom novega študijskega leta Univerza na Primorskem s članicami pripravlja vse potrebno za sprejem študentov. Za tuje študente bodo od 27. septembra do 1. oktobra 2019, ko se prične novo študijsko leto, organizirani tako imenovani orientacijski dnevi oziroma "Orientation days". 

četrtek, 5. september 2019

UP FVZ | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) Luka Šlosar. Podrobnosti v nadaljevanju.

 Dr. Matjaž Kljun in dr. Klen Čopič Pucihar o Laboratoriju HICUP, raziskovalnih izzivih in delu s študenti računalništva. 

Koper, 9. in 10. julij - Včeraj in danes je Univerza na Primorskem gostila rektorja ohridske univerze University of Information Science and Technology "St. Paul The Apostle" z Ohrida, prof. dr. Ninoslava Marino.

sreda, 10. julij 2019

Iščete zaposlitev?

UP zaposli mlade raziskovalce

Javni razpis, s katerim Univerza na Primorskem izbira kandidate za mlade raziskovalce (MR), ki se bodo na univerzi zaposlili oziroma usposabljali največ štiri leta oziroma za obdobje pridobivanja doktorata znanosti, je podaljšan. Rok prijave je 19. julij 2019. Zainteresirani se lahko prijavijo na prosta mesta MR pri izbranih mentorjih -  doc. dr. Viti Poštuvan, prof. dr. Štefanu Bojnecu in prof. dr. Diegu De Leu - v okviru znanstvenih ved na raziskovalnih področjih: psihiatrija, ekonomija in javno zdravstvo. 

Revija Ars Mathematica Contemporanea – AMC je zabeležila še en izjemen uspeh: portal SCImago Journal & Country Rank je vsa štiri področja, ki jih pokriva revija, ovrednotil z oceno Q1, kar je najvišja ocena, ki jo pridobi le četrtina najboljših znanstvenih revij. Odlična ocena je pomemben dosežek za vso slovensko znanost, saj se AMC že peto leto zapored ponaša z naslovom najbolj prestižne znanstvene revije, ki izhaja v Sloveniji. Ob tem se je AMC med skoraj 32.000 ocenjenimi revijami uvrstila med 11 odstotkov najboljših znanstvenih revij na svetu!

Koper, 19. junij 2019 – Člani Senata Univerze na Primorskem (UP) so se danes na svoji 42. redni seji seznanili s Poročilom o izidu rednih volitev rektorja UP (objava na poročilo), ki ga je izdelala volilna komisija. Skladno  z ugotovitvijo, da je prof. dr. Klavdija Kutnar v prvem krogu predčasnih in rednih volitev prejela ustrezno podporo oziroma 100-odstotne veljavne točke, so senatorji soglasno sprejeli sklep o njenem imenovanju v novo rektorico UP. Dr. Kutnarjeva bo funkcijo nastopila po inavguraciji in predaji rektorskih časti ter dolžnosti novembra letos.

Koper, 17. junij 2019 - Danes je Sektor za izobraževalno in mednarodno dejavnost ter kakovost UP izvedel srečanje za študente UP, ki so bili v okviru razpisa programa mednarodne mobilnosti Erasmus+ izbrani za mobilnost za namen izmenjave za študij ali praktično usposabljanje za študijsko leto 2019/20.

Koper, 12. junij 2019 - Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je v tem tednu razpisal poziv za vse, ki bi želeli pridobiti štipendijo. Izbrani štipendisti bodo denarna sredstva prejeli v novem študijskem letu 2019/2020. Osnovni pogoj za pridobitev štipendije je vpis v 1., 2. ali 3. stopnjo študija na UP v prihodnjem študijskem letu.  

V ponedeljek, 10. junija, je Univerza na Primorskem v sodelovanju s primorsko sekcijo Društva za odnose z javnostmi PR05 in Akademijo za poslovni protokol gostila alfo in omego protokola v Republiki Sloveniji, ki si je v osemnajstletni karieri v vlogi šefinje protokola Republike Slovenije ustvarila priznano ime in uspešno blagovno znamko. Ksenija Benedetti, sicer tudi predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, je v dveurnem predavanju o organizaciji dogodkov udeležence vidno navdušila, saj vprašanj ni in ni bilo konec. 

Univerza na Primorskem je v torek, 4. 6. 2019, prejela pomembno priznanje: na mednarodnem primerjanju univerz U-Multirank 2019 si je pridobila naslov Global Top 25 performers na področju mednarodne usmerjenosti študijskih programov. Priznanje so zagotovila študijska in raziskovalna področja UP FAMNIT – to so: matematika, računalništvo in informatika ter biologija. Večdimenzionalno lestvico U-Multirank finančno podpira Evropska Komisija z namenom merjenja uspešnosti univerz na različnih področjih – od kakovosti poučevanja in učenja ter rezultatov raziskovalne dejavnosti vse do mednarodne usmerjenosti, uspešnosti pri prenosu znanja in prispevku k regionalnemu razvoju. Omenjeni dosežek tako omogoča univerzi uporabo prejetih znakov kakovosti »U-Multirank International Orientation«, s pomočjo katerih je ustanova še bolj prepoznavna, predvsem na mednarodnem področju.

Ljubljana, Koper, 5. junij - Včeraj  so v prostorih Inštituta za celulozo in papir v Ljubljani slovesno odprli posodobljen center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov. Dogodka ob zaključeni investiciji v specializirano raziskovalno infrastrukturo za celostno preučevanje vlakninskih materialov sta se udeležila tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in generalni direktor Direktorata za znanost dr. Tomaž Boh. 

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Gea Vlaketić. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 3. junij 2019 - Obveščamo vas, da se bližajo volitve članov v Upravni odbor Univerze na Primorskem. Predčasne bodo potekale v petek, 7. junija, od 9. do 12. ure, redne pa bodo v sredo, 12. junija, med 9. in 16. uro. 

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) Predrag Ljubotina. Podrobnosti v nadaljevanju.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodovina Evrope in Sredozemlja Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Miha Markelj. Podrobnosti v nadaljevanju.

četrtek, 23. maj 2019

Prof. dr. Klavdija Kutnar bo četrta rektorica Univerze na Primorskem

Rezultate volitev mora potrditi še Senat univerze

Koper, 23. maja 2019 - V ponedeljek, 20. maja, in danes, 23. maja, so na Univerzi na Primorskem potekale predčasne oziroma redne volitve za rektorja Univerze na Primorskem. Volilni odbori, ki so jih sestavljali predstavniki iz vrst zaposlenih in študentov, so po zaprtju treh volišč prešteli oddane glasove. Predsednik volilne komisije, izredni profesor dr. Mihael Perman, je predstavil rezultate: »Volilna udeležba je bila različna po skupinah:  med visokošolskimi učitelji 63-odstotna, med zaposlenimi 67-odstotna, med študenti pa enoodstotna. Za kandidatko prof. dr. Klavdijo Kutnar je oddalo svoje glasove 371 volilnih upravičencev.  Ker je bila edina kandidatka, ima s tem večino in je zmagala na volitvah za rektorico Univerze na Primorskem. Rezultate mora potrditi še Senat univerze.«  

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) Safet Panjić. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 20. maj 2019

Uspešno zaključen Mednarodni teden Univerze na Primorskem

Udeleženci, ki so obiskali Univerzo na Primorskem, so navdušeni

Koper, 20. maj 2019 - Letos se je že sedmič zapored odvil Mednarodni teden Univerze na Primorskem. Organizirali so ga sodelavci Sektorja za izobraževalno in mednarodno dejavnost ter kakovost v sodelovanju s predstavniki članic, ki pokrivajo področje mednarodne dejavnosti. 

Koper, 20. maj 2019 - Danes obeležujemo drugi svetovni dan čebel. Decembra 2017 je Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku na pobudo Slovenije ta dan potrdila za svetovni dan čebel. Da se svetovni dan obeležuje v maju, je Slovenija predlagala zato, ker so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati in je potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je jesen in čas za shranjevanje čebeljega pridelka.

Kaj je InnoRenew Izola? Kdo vse sodeluje v tem, do sedaj največjem evropskem projektu v Sloveniji, ki ga koordinira Univerza na Primorskem? Kaj ta projekt, vreden 45 mio EUR, prinaša Izoli in celotni Sloveniji?

Koper, 16. maj 2019 - Po včerajšnjem slovesnem odprtju Centra za biemoderne študije, ki bo deloval v sklopu Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, je danes na UP potekala okrogla miza. 

Koper, 15. maj 2019 - Danes se je v okviru seje Senata Univerze na Primorskem zaposlenim in študentom na Fakulteti za humanistične študije predstavila kandidatka za rektorico UP za mandatno obdobje 2019 - 2023, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je sedaj dekanja na UP FAMNIT. 

ponedeljek, 13. maj 2019

Začel se je 7. IW!

Začel se je 7. mednarodni teden Univerze na Primorskem – International Week of the University of Primorska 2019!

Danes, 13. maja 2019, smo pozdravili 25 udeležencev 7. mednarodnega tedna Univerze na Primorskem. Uvodoma smo jim predstavili našo univerzo in okolje, prorektor za internacionalizacijo izr. prof. dr. Boris Kavur in prorektorica za študijske zadeve izr. prof. dr. Sonja Rutar pa sta jima predstavila značilnosti našega visokošolskega sistema, nacionalnega in širšega okolja.

V petek, 10. maja 2019, so se na Univerzi na Reki ponovno srečali slovenski in hrvaški matematiki. Raziskovalci Centra za kriptografijo UP FAMNIT so se namreč udeležili bilateralne delavnice z naslovom »Designs, codes, graphs and cryptography - an interdisciplinary approach in analysis of certain discrete structures«. Glavni namen delavnice je bil najti povezave med Boolovimi funkcijami, s katerimi se ukvarjajo naši raziskovalci, in teorijo kod, ki jo raziskujejo matematiki z Reke.

Izola, 10. maj 2019 – Na današnji novinarski konferenci je župan Danilo Markočič s sogovorniki predstavil prizadevanja Občine Izola, da bi na območju Livad umestili program raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE (raziskovalni inštitut), ki raziskuje uporabo obnovljivih virov in zdravo bivanjsko okolje. Projekt je bil konec leta 2016 na razpisu izbran kot zmagovalni in edini iz Slovenije med 169 mednarodnimi prijavami, njegova uresničitev pa je tako lokalnega kot nacionalnega pomena. Objekt bi na podlagi že pridobljenega gradbenega dovoljenja lahko zaživel v dveh letih od sklenitve pogodbe z izvajalcem del, ki ga bo raziskovalni inštitut z javnim razpisom izbral v prvi polovici leta.

V tednu od 13. do 17. maja 2019 bomo v okviru 7. mednarodnega tedna Univerze na Primorskem gostili sodelavce s partnerskih univerz. Strokovni sodelavci iz 11 držav bodo predstavili svoje matične univerze ter s sodelovanjem na delavnicah in drugih organiziranih aktivnostih izmenjevali izkušnje in znanje, gostujoči visokošolski učitelji pa bodo predavali našim študentom. V pričakovanju udeležencev mednarodnega tedna se veselimo skupnih aktivnosti in sodelovanja.
 

torek, 7. maj 2019

Vas zanima podiplomski študij?

Obiščite naše fakultete na informativnih dneh

Po objavi razpisa za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje in doktorske študijske programe 3. stopnje v študijskem letu 2019/2020, bodo fakultete Univerze na Primorskem v maju, juniju, avgustu in septembru izvedle informativne dneve za vse, ki bi radi nadaljevali svoj študij. Razpisanih je 1.526 prostih mest za vpis v prve letnike za slovenske državljane in tujce iz EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU, od tega 1.374 mest na drugi stopnji, 152 mest pa je razpisanih na 3. stopnji.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag. Damijan Kreslin. Podrobnosti v nadaljevanju.

Nova Gorica, Koper, 26. april 2019 - Na današnji seji Rektorski konferenci Republike Slovenije (RK RS), ki je potekala na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri, so rektorji novogoriške, mariborske, ljubljanske in primorske univerze med drugim obravnavali zahtevo za dvig plačila raziskovalnega dela glede na spremembe plačne zakonodaje, nadaljnje financiranje kariernih centrov, težavo 15-odstotnega sofinanciranja evropskih projektov in objavljanje v odprtih / odprtodostopnih znanstvenih revijah (open access journals).

torek, 16. april 2019

UP FHŠ: Pestri Dnevi humanistike so se zaključili s slavnostno podelitvijo diplom in nagrad

Bartolove nagrade so letos prejeli izr. prof. dr. Miha Koderman, prof. dr. Aleksander Panjek, študentka Nina Bokalič in Romana Kačič iz Zavoda Abakkum

Koper, 15. april 2019 - V okviru Dnevov humanistike, ki so potekali v prejšnjem tednu, sta na slavnostni podelitvi diplom in nagrad Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem prorektorica za študijske zadeve Univerze na Primorskem izr. prof. Sonja Rutar in dekanja fakultete prof. dr. Irena Lazar podelili diplome diplomantom 1. in 2. stopnje. Bartolovo nagrado visokošolskemu učitelju za izjemne pedagoške dosežke je letos prejel izr. prof. Miha Koderman z Oddelka za geografijo.

torek, 9. april 2019

InnoRenew CoE | Novi projekti v Izoli

InnoRenew CoE uspešno na poti uresničevanja novih raziskovalno-infrastrukturnih projektov

Koper, 9. april 2019 – V preteklih mesecih so delo na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE posebej zaznamovale dejavnosti, povezane z gradnjo dveh novih stavb, ki bosta v Izoli, natančneje, v Livadah. Stavbi ne bosta samo nov dom za zaposlene na inštitutu, ampak tudi pomembna pridobitev tako za lokalno okolje kot za državo. Poleg tega pa so na inštitutu pred kratkim za program aktivnega staranja v Domu upokojencev Izola – Casa del pensionato Isola v sodelovanju s partnerji pridobili nekaj manj kot 4 milijone evrov novih evropskih sredstev.

Univerza na Primorskem je na podlagi 40. člena Zakona o visokem šolstvu RS, Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu in pridobljenega soglasja Vlade RS v četrtek,  28. marca 2019, objavila razpis za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje in doktorske študijske programe 3. stopnje v študijskem letu 2019/2020. Skupaj je na voljo 1.526 prostih mest za vpis v prve letnike za slovenske državljane in tujce iz EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU, od tega 1.374 mest na drugi stopnji, 152 mest pa je razpisanih na 3. stopnji.

sreda, 3. april 2019

"International Week of UP 2019"

Bliža se Mednarodni teden UP 2019

The University of Primorska welcomes administrative and teaching staff from the Erasmus+ partner universities during the International Week 2019 of the University of Primorska” that will take place from 13 to 17 May 2019.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Inovativni turizem Fakultete za turistične študije- Turistica (UP FTŠ Turistica) Iztok Bončina. Podrobnosti v nadaljevanju.

petek, 29. marec 2019

Imate inovativno podjetniško idejo? #PodjetnaPrimorska2019

Podjetna Primorska 2019 za vse starosti in novosti: Imate inovativno podjetniško idejo? Sprejmite izziv in se prijavite na razpis!

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) v sodelovanju z Agencijo SPIRIT in ostalimi partnerji, že 13. leto zapovrstjo vabi vse inovativne podjetnike in potencialne podjetnike vseh starosti, da se prijavijo na natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2019”. Z nasveti, ki jih ponujajo na UIP-u, znanjem, ki ga finalisti pridobijo na delavnicah v sklopu natečaja, in mentorskim programom je pot do realizacije podjetniške ideje hitrejša in prodor na trg veliko lažji. Najbolj inovativne ideje bodo jeseni nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 30.000 eur.

Ljubljana, Koper, 28. marec 2019 – Vlada RS je danes na svoji 25. redni seji imenovala nove člane Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo, saj je dosedanjim potekel mandat. Mandat predsednika in članov sveta traja štiri leta, mandat predstavnikov študentov pa dve leti. Za predsednico je bila imenovana prof. dr. Klavdija Kutnar z Univerze na Primorskem, ki ima svoje predstavnike tudi med člani sveta. Ti so: prof. dr. Štefko Miklavič, prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič in izr. prof. dr. Gregor Pobežin in prof. dr. Dragan Marušič, ki je član po položaju rektorja. 

Odprte so prijave na drugi del brezplačnega spletnega tečaja "Turistični management UNESCO-ve dediščine". Tečaj je namenjen vsem, ki delujete na področju turizma in/ali kulturne dediščine ali pa si to zaenkrat le želite!

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Geografija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Ksenija Perković. Podrobnosti v nadaljevanju.

torek, 26. marec 2019

"Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka"

Izšla je knjiga avtorjev dr. Francija Demšarja in novinarke Jasne Kontler - Salamon

Koper, 22. marec 2019 - V Pokrajinskem muzeju v Kopru je danes opoldne potekala predstavitev nove monografije avtorjev direktorja Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu rednega profesorja dr. Francija Demšarja ter publicistke in dolgoletne novinarke Dela  Jasne Kontler - Salamon z naslovom "Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka". 

Koper, 22. marec 2019 - Na včerajšnji slovesnosti, ki je potekala v dvorani sv. Frančiška, je najvišji naziv prejel pesnik, filozof, esejist in likovni kritik Andrej Medved. Postal je novi častni doktor Univerze na Primorskem. Danes je v prostorih univerze potekalo njegovo inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače«. UP sedaj šteje 18 častnih doktorjev, 8 častnih senatorjev in 4 zaslužne profesorje, vse prejemnike priznanj in nagrad pa si lahko ogledate prek povezave, več >>.    

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Antropologija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Klemen Belhar. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 22. marec 2019 - Včeraj zvečer je v dvorani sv. Frančišča v Kopru 16 nagrajencev prejelo nagrade, priznanja in zahvale za odlične dosežke v preteklem letu. Rektor prof. dr. Dragan Marušič je najvišje priznanje - naziv častnega doktorja Univerze na Primorskem - podelil pesniku, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu. Podeljene so bile še: nagrade za pedagoško in znanstveno odličnost, ki so jih prejeli doc. dr. Miha Lesjak, doc. dr. Aksinja Kermauner, doc. dr. Ademir Hujdurović in prof. dr. Maja Meško. Zlato plaketo je dobil izr. prof. dr. Darjo Felda, svečana listina je šla v roke doc. dr. Michaela Davida Burnarda, priznanja "Srečka Kosovela" za študente so prejeli: dr. Nastja Cotič, dr. Josip Višnjić, Maja Jerman, mag. in Polona Rustja. Študent UP FM Matej Kekič pa je dobil priznanje za izjemne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. Letos so bili za svoje uspešno delo v letu 2018 pohvaljeni strokovni zaposleni: Tatjana Mikelić Goja, Sanjin Pobega, Saša Planinc in Rajko Gržinič. 

Koper, 19. marec 2019 - Danes sta bila inavgurirana dr. Aleksej Kalc, ki je postal redni profesor za področje Zgodovine, in dr. Janez Žibert, ki je postal redni profesor za področje Elektrotehnike. Oba profesorja sta postala tudi znanstvena svetnika.  

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Vesna Rutar Grubić.

Podrobnosti v nadaljevanju.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Martina Rodela. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 18. marec 2019

Program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2019, ki bo potekal od 18. do 25. marca.

Koper, 18. marec 2019 - S slovesno promocijo doktorjev znanosti, ki je danes potekala v Pokrajinskem muzeju v Kopru, se je začel Teden Univerze na Primorskem. Znanstveni naziv so pridobili: dr. Tanja Jakomin Kocjančič, dr. Monika Vrečar, dr. Mirjana Batinič, dr. Mateja Krofl, dr. Tadeja Jakus, dr. Neža Čebron Lipovec, dr. Andrej Vrčon, dr. Slobodan Filipovski, dr. Sabina Žampa, dr. Dušan Gošnik, dr. Mateja Maljevac, dr. Alejandra Ramos Rivera, dr. Mateja Vadnjal in dr. Maja Trošt. V šestnajstih letih UP je na univerzi doktoriralo 259 kandidatov.

Koper, 15. marec 2019 - Rektor je v začetku tega tedna z delegacijo odpotoval v Makedonijo, kjer je obiskal Univerzo v Skopju, srečal pa se je tudi z županom Ohrida, Konstantinom Georgievskim in dekanom Fakultete za ruriatične študije prof. dr. Cvetkom Adreeevskim.

Študentke in študenti UP imajo vsako leto možnost pridobiti štipendijo iz Štipendijskega sklada UP. Sklad deluje od leta 2008 dalje in temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem, občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših in študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju možnosti za zaposlitev študentov takoj po zaključku študija. Do sedaj je UP podelila 402 štipendiji. Tokrat vam predstavljamo tri izmed letošnjih 40 štipendistov: Matija Jenko, Marinka Trebec in Đorđe Mitrović.

 

Od 14. marca do 19. maja 2019 Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) v Galeriji Loža Koper organizira raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF. 

Koper, 5. marec 2019 - Včeraj je v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru raziskovalni inštitut InnoRenew CoE  skupaj z ustanovitelji, projektnimi in industrijskimi partnerji ter številnimi drugimi gosti praznoval svojo 2. obletnico.

ponedeljek, 4. marec 2019

Preberite odgovore, ki smo jih poslali novinarju POP TV

V rubriki Vprašanja in odgovori medijem objavljamo odgovore, ki smo jih posredovali novinarju POP TV, in objavljen prispevek. Oceno o tem, kako je novinar interpretiral prejeto vsebino, prepuščamo bralcem.

V informativni oddaji 24 ur na POP TV je bil v soboto, 2. 3. 2019, ob 19. uri objavljen prispevek z naslovom "Denar za odvetnike", v katerem novinar Jaka Vran poroča o tožbah, ki so jih zoper UP vložili nekdanji zaposleni profesorji, ki so se sami odločili za prekinitev delovnega razmerja z UP in odhod na ZRS.

ponedeljek, 4. marec 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Karmen Drljić. Podrobnosti v nadaljevanju.

Gledališče Koper so v četrtek, 21. februarja 2019, preplavili mladostni glasovi z besedo v kitajščini. Zapeli so in recitirali, zapisali novoletna voščila s kitajsko kaligrafijo, zaplesali v ritmu kitajskih popevk in prikazali kitajsko veščino Taiji quan. Tako so obeležili Praznik lampijonov, dan ko se na Kitajskem zaključi Novoletno praznovanje in dokončno vstopimo v pomlad. Kitajsko novo leto je namreč praznik pomladi, Chun Jie, ko je zima premagana, dan se podaljšuje in sonce že greje.

petek, 22. februar 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Petra Furlan. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 15. februar 2019 - Danes in jutri v Sloveniji potekajo informativni dnevi v srednjih šolah in na univerzah. Fakultete Univerze na Primorskem so danes za dijake organizirale predstavitve v dveh terminih, ob 10. in ob 15. uri, jutri pa bodo lahko vsi zainteresirani kandidati za vpis v dodiplomske študijske programe na UP podrobne informacije pridobili v jutranjem terminu ob 10. uri. V Kopru smo se razveselili tudi obiska ministra za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Jerneja Pikala, ki je z nami delil spomine, ko se je tudi sam vpisoval na izbrano fakulteto. Njegovo izjavo, nagovor rektorja naše univerze in zbrane vtise dijakov in predstavnikov fakultet si lahko ogledate v video prispevku, ki ga je pripravila ekipa Službe za podobo UP in je objavljen v nadaljevanju. 

petek, 15. februar 2019

Minister Pikalo pohvalil dosežke InnoRenew CoE

Minister Pikalo je ob današnji 2. obletnici ustanovitve raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE pohvalil dosedanje dosežke zaposlenih

Koper, 15. februar 2019 - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je bil ustanovljen na današnji dan, 15. februarja, pred dvema letoma. Ob tej priložnosti je skupaj z Univerzo na Primorskem, enim od osrednjih soustanoviteljev, organiziral slavnostni dogodek, ki so se ga, poleg zaposlenih v InnoRenew CoE, udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Pikalo, župan Izole Danilo Markočič in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.

Danes, 14. 2. 2019, in jutri, 15. 2. 2019, potekajo na Univerzi na Primorskem orientacijski dnevi "Orientation days 2019" za Erasmus študente iz tujine. Prorektorica doc. dr. Sonja Rutar in prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur sta prvim 30 izrekla dobrodošlico, preostalih 30 pa še pričakujemo v naslednjih dneh. Študentje k nam prihajajo iz Belgije, Češke, Črne Gore, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Kazahstana, Litve, Madžarske, Mehike, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške, Srbije, Španije in Turčije.

Koper, 4. februar 2019 – Fakultete Univerze na Primorskem (UP) bodo tudi letos na informativnih dnevih, ki bodo v petek, 15. februarja, ob 10. in 15. uri, ter v soboto, 16. februarja, ob 10. uri, dijakom postregle s podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega izobraževanja. Tudi letos dijakom, ki prihajajo k nam iz drugih, bolj oddaljenih slovenskih krajev, ponujamo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko. Letošnje novosti v okviru razpisanih programov pa so: UP FHŠ je univerzitetni študijski program Medijski študiji preimenovala in ga razpisala z novim imenom Komuniciranje in mediji. UP FAMNIT je razpisala nov visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki ga bo izvajala namesto univerzitetnega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo. UP FTŠ Turistica je pridobila novo dislocirano enoto v Mariboru, na kateri je razpisala mesta za vpis v 2. letnik (izredni študij) v visokošolski strokovni študijski program Management turističnih podjetij. UP PEF je visokošolski strokovni študijski program Predšolska vzgoja razpisala tudi na dveh dislociranih enotah - v Slovenskih Konjicah in Novi Gorici. UP FVZ je razpisala nov univerzitetni študijski program Fizioterapija. Za izvajanje v angleškem jeziku je razpisanih pet študijskih programov (štirje univerzitetni: Bioinformatika, Matematika, Računalništvo in informatika, Management in visokošolski strokovni Management turističnih podjetij).

Vas zanima, kako študenti UP FAMNIT v praksi preizkušajo pridobljena znanja? Vabimo vas k ogledu utrinkov, posnetih na terenu med akcijo odstranjevanja invazivnih rastlin v Ospu, ki jo je sredi januarja organiziral Zavod RS za varstvo narave v okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu.

V študijskem letu 2019/2020 bo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki bo zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključujejo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za uspešnejše črpanje evropskih sredstev in kandidiranje na različnih razpisih. Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

torek, 5. februar 2019

UP FM| Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) Maja Trošt. Podrobnosti v nadaljevanju.

četrtek, 31. januar 2019

UP na Informativi | Info za dijake

Kontakti za dijake pred informativnimi dnevi

Ljubljana, Koper, 25. in 26. januar 2019 - Univerza na Primorskem se je tudi letos predstavila na že tradicionalnem, največjem slovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že enajsto leto zapored. Šest fakultet - UP Fakulteta za humanistične študije, UP Fakulteta za management, UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Pedagoška fakulteta, UP Fakulteta za turistične študije - Turistica in UP Fakulteta za vede o zdravju – je skupaj s Podružnico Lomonosov velikemu številu obiskovalcev predstavilo svoje študijske programe, novosti, bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti, dijake pa seznanilo tudi z nastanitvenimi možnostmi.

Ljubljana, Koper, 23. januar 2019 - Včeraj je dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije (SZF), v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti posameznikom in skupinam, ki so bili v preteklem letu najbolj odmevni pri promoviranju znanosti, podelil priznanja Prometej znanosti in najvišji naziv Komunikator znanosti. Za leto 2018 so priznanje Prometej znanosti z Univerze na Primorskem prejeli dekan UP Fakultete za vede o zdravju izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) in študenti UP Fakultete za humanistične študije z mentoricama doc. dr. Vladko Tucovič Sturman in doc. dr. Jano Volk ter lektorico Mojco Maljevac iz Radia Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finaliste izbora za Komunikatorja znanosti za leto 2018 pa sta se uvrstila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner z UP Pedagoške fakultete in prof. dr. Borut Likar z UP Fakultete za management.

ponedeljek, 21. januar 2019

UP FM| Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Managementa Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM) mag Mateja Vadnjal.Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 21. januar 2019

UP FAMNIT | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) Alejandra Ramos Rivera. Podrobnosti v nadaljevanju.

Izola, 18. januar 2019 - Na prihajajočih informativnih dneh se Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) kot prva v Sloveniji predstavlja z univerzitetnim študijskim programom Fizioterapija, ki študentom omogoča boljše predizhodišče za nadaljevanje tega študija. Doslej je bilo namreč v Sloveniji možno obiskovati le visokošolski študijski program Fizioterapije.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Zgodnje učenje Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Mateja Maljevac. Podrobnosti v nadaljevanju.

V nadaljevanju objavljamo odgovore, ki smo jih danes 14. 1. 2019, ob 14.29 uri posredovali novinarki Dnevnika, Ranki Ivelja, na osnovi vprašanj, postavljenih v petek, 11. januarja 2019, ob 12.14 uri v e-obliki. Novinarka je isti dan poslala še eno e-sporočilo, s katerim je prosila, da ji pod NUJNO takoj odgovorimo. Ko smo novinarko prek sms sporočila obvestili, da bomo odgovore posredovali v ponedeljek, 14. 1. 2019, nam je odgovorila, da se boji, da bo članek v ponedeljek že objavljen. Ob tem izpostavljamo, da je zakonski rok v 6. alineji 45. člena Zakona za medije jasen: (6) Organi morajo medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki. Na prošnjo, da v prispevek vključi tudi naše odgovore, je novinarka odpisala, da je to odvisno od urednikov (urednik Dnevnika je Miran Lesjak, op.a.). Danes smo, kot smo obljubili, odgovore tudi poslali. V nadaljevanju jih objavljamo v celoti, kakor tudi članek, ki ga je objavil Dnevnik (brez našega odziva) in ki so ga povzeli še na Slovenski tiskovni agenciji, spletnem portalu MMC RTV SLO, spletni portal Primorskih novic in Radio City - vsi brez našega odziva, z izjemo Slovenske tiskovne agencije ki je povzeto novico dopolnila.