ENG
 
petek, 29. marec 2019

Imate inovativno podjetniško idejo? #PodjetnaPrimorska2019

Podjetna Primorska 2019 za vse starosti in novosti: Imate inovativno podjetniško idejo? Sprejmite izziv in se prijavite na razpis!

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) v sodelovanju z Agencijo SPIRIT in ostalimi partnerji, že 13. leto zapovrstjo vabi vse inovativne podjetnike in potencialne podjetnike vseh starosti, da se prijavijo na natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2019”. Z nasveti, ki jih ponujajo na UIP-u, znanjem, ki ga finalisti pridobijo na delavnicah v sklopu natečaja, in mentorskim programom je pot do realizacije podjetniške ideje hitrejša in prodor na trg veliko lažji. Najbolj inovativne ideje bodo jeseni nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 30.000 eur.

Ljubljana, Koper, 28. marec 2019 – Vlada RS je danes na svoji 25. redni seji imenovala nove člane Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo, saj je dosedanjim potekel mandat. Mandat predsednika in članov sveta traja štiri leta, mandat predstavnikov študentov pa dve leti. Za predsednico je bila imenovana prof. dr. Klavdija Kutnar z Univerze na Primorskem, ki ima svoje predstavnike tudi med člani sveta. Ti so: prof. dr. Štefko Miklavič, prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič in izr. prof. dr. Gregor Pobežin in prof. dr. Dragan Marušič, ki je član po položaju rektorja. 

Odprte so prijave na drugi del brezplačnega spletnega tečaja "Turistični management UNESCO-ve dediščine". Tečaj je namenjen vsem, ki delujete na področju turizma in/ali kulturne dediščine ali pa si to zaenkrat le želite!

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Geografija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Ksenija Perković. Podrobnosti v nadaljevanju.

torek, 26. marec 2019

"Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka"

Izšla je knjiga avtorjev dr. Francija Demšarja in novinarke Jasne Kontler - Salamon

Koper, 22. marec 2019 - V Pokrajinskem muzeju v Kopru je danes opoldne potekala predstavitev nove monografije avtorjev direktorja Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu rednega profesorja dr. Francija Demšarja ter publicistke in dolgoletne novinarke Dela  Jasne Kontler - Salamon z naslovom "Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka". 

Koper, 22. marec 2019 - Na včerajšnji slovesnosti, ki je potekala v dvorani sv. Frančiška, je najvišji naziv prejel pesnik, filozof, esejist in likovni kritik Andrej Medved. Postal je novi častni doktor Univerze na Primorskem. Danes je v prostorih univerze potekalo njegovo inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače«. UP sedaj šteje 18 častnih doktorjev, 8 častnih senatorjev in 4 zaslužne profesorje, vse prejemnike priznanj in nagrad pa si lahko ogledate prek povezave, več >>.    

Doktorsko disertacijo bo zagovarjal študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Antropologija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) Klemen Belhar. Podrobnosti v nadaljevanju.

Koper, 22. marec 2019 - Včeraj zvečer je v dvorani sv. Frančišča v Kopru 16 nagrajencev prejelo nagrade, priznanja in zahvale za odlične dosežke v preteklem letu. Rektor prof. dr. Dragan Marušič je najvišje priznanje - naziv častnega doktorja Univerze na Primorskem - podelil pesniku, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu. Podeljene so bile še: nagrade za pedagoško in znanstveno odličnost, ki so jih prejeli doc. dr. Miha Lesjak, doc. dr. Aksinja Kermauner, doc. dr. Ademir Hujdurović in prof. dr. Maja Meško. Zlato plaketo je dobil izr. prof. dr. Darjo Felda, svečana listina je šla v roke doc. dr. Michaela Davida Burnarda, priznanja "Srečka Kosovela" za študente so prejeli: dr. Nastja Cotič, dr. Josip Višnjić, Maja Jerman, mag. in Polona Rustja. Študent UP FM Matej Kekič pa je dobil priznanje za izjemne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. Letos so bili za svoje uspešno delo v letu 2018 pohvaljeni strokovni zaposleni: Tatjana Mikelić Goja, Sanjin Pobega, Saša Planinc in Rajko Gržinič. 

Koper, 19. marec 2019 - Danes sta bila inavgurirana dr. Aleksej Kalc, ki je postal redni profesor za področje Zgodovine, in dr. Janez Žibert, ki je postal redni profesor za področje Elektrotehnike. Oba profesorja sta postala tudi znanstvena svetnika.  

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Vesna Rutar Grubić.

Podrobnosti v nadaljevanju.

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Martina Rodela. Podrobnosti v nadaljevanju.

ponedeljek, 18. marec 2019

Program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2019, ki bo potekal od 18. do 25. marca.

Koper, 18. marec 2019 - S slovesno promocijo doktorjev znanosti, ki je danes potekala v Pokrajinskem muzeju v Kopru, se je začel Teden Univerze na Primorskem. Znanstveni naziv so pridobili: dr. Tanja Jakomin Kocjančič, dr. Monika Vrečar, dr. Mirjana Batinič, dr. Mateja Krofl, dr. Tadeja Jakus, dr. Neža Čebron Lipovec, dr. Andrej Vrčon, dr. Slobodan Filipovski, dr. Sabina Žampa, dr. Dušan Gošnik, dr. Mateja Maljevac, dr. Alejandra Ramos Rivera, dr. Mateja Vadnjal in dr. Maja Trošt. V šestnajstih letih UP je na univerzi doktoriralo 259 kandidatov.

Koper, 15. marec 2019 - Rektor je v začetku tega tedna z delegacijo odpotoval v Makedonijo, kjer je obiskal Univerzo v Skopju, srečal pa se je tudi z županom Ohrida, Konstantinom Georgievskim in dekanom Fakultete za ruriatične študije prof. dr. Cvetkom Adreeevskim.

Študentke in študenti UP imajo vsako leto možnost pridobiti štipendijo iz Štipendijskega sklada UP. Sklad deluje od leta 2008 dalje in temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem, občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših in študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju možnosti za zaposlitev študentov takoj po zaključku študija. Do sedaj je UP podelila 402 štipendiji. Tokrat vam predstavljamo tri izmed letošnjih 40 štipendistov: Matija Jenko, Marinka Trebec in Đorđe Mitrović.

 

Od 14. marca do 19. maja 2019 Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) v Galeriji Loža Koper organizira raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF. 

Koper, 5. marec 2019 - Včeraj je v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru raziskovalni inštitut InnoRenew CoE  skupaj z ustanovitelji, projektnimi in industrijskimi partnerji ter številnimi drugimi gosti praznoval svojo 2. obletnico.

ponedeljek, 4. marec 2019

Preberite odgovore, ki smo jih poslali novinarju POP TV

V rubriki Vprašanja in odgovori medijem objavljamo odgovore, ki smo jih posredovali novinarju POP TV, in objavljen prispevek. Oceno o tem, kako je novinar interpretiral prejeto vsebino, prepuščamo bralcem.

V informativni oddaji 24 ur na POP TV je bil v soboto, 2. 3. 2019, ob 19. uri objavljen prispevek z naslovom "Denar za odvetnike", v katerem novinar Jaka Vran poroča o tožbah, ki so jih zoper UP vložili nekdanji zaposleni profesorji, ki so se sami odločili za prekinitev delovnega razmerja z UP in odhod na ZRS.

ponedeljek, 4. marec 2019

UP PEF | Zagovor doktorske disertacije

Doktorsko disertacijo bo zagovarjala študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Edukacijske vede Pedagoške Fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) Karmen Drljić. Podrobnosti v nadaljevanju.