ENG
 

Od 18. do 20. oktobra je na Inkubatorju Sežana potekal tehnološki hekaton NASA Space Apps Challenge. To je mednarodni dogodek, kjer udeleženci po vsem svetu 48 ur sodelujejo pri reševanju problemov s ciljem ustvarjanja odprtokodnih rešitev za globalne izzive, ki pestijo svet. Na več kot 230 izvedbah v 80 državah je sodelovalo več kot 29.000 udeležencev.

Koper, 18. oktober 2019 - Na včerajšnih promocijah, ki sta potekali v Pokrajinskem muzeju v Kopru, sta prorektorja prof. dr. Štefko Miklavič in izr. prof. dr. Boris Kavur v doktorje znanosti promovirala dr. Petro Furlan, dr. Martino Rodela, dr. Petro Kolenc, dr. Klemna Belharja, dr. Vesno Rutar Grubić, dr. Ksenijo Perković, dr. Iztoka Bončino, dr. Damijana Kreslina, dr. Safeta Penjića, dr. Miho Marklja, dr. Predraga Ljubotino, dr. Borisa Černilca, dr. Luko Šlosarja, dr. Tino Čok in dr. Tilna Smajlo.  Dr. Karmen Drljić in dr. Urianni Merlin, ki sta prav tako pridobili najvišji akademski naziv, ki ga podeljuje univerza, pa se svečanega dogodka nista uspeli udeležiti. 

Po pravilniku za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2019, ki jih podeljujemo zaposlenim, študentom in posameznikom, pozivamo predlagatelje, da podajo svoje predloge s pripadajočimi obrazci. Rok za oddajo je do sobote, 30. novembra 2019, predloge za nagrado za znanstveno odličnost pa pričakujemo do petka, 10. januarja 2020.

ponedeljek, 14. oktober 2019

Erasmus dnevi privabili študente

V okviru evropske akcije #ErasmusDays 2019 je Univerza na Primorskem v četrtek, 10. oktobra 2019, organizirala dogodek za promocijo pozitivnih učinkov programa Erasmus+ in ozaveščanje študentov o pomenu mednarodne mobilnosti. Pozitivne izkušnje so z nami delili študenti, ki so se že udeležili Erasmus+ mobilnosti v tujini, gostili pa smo tudi študenta s Finske, ki si je za študijsko mobilnost izbral našo univerzo.

Zaposleni v Službi za raziskovalno in razvojno dejavnost Univerze na Primorskem so v začetku oktobra organizirali prvo srečanje s kolegi z ljubljanske, mariborske in novogoriške univerze. Cilj je bil predvsem medsebojno spoznavanje, izmenjava dosedanjih izkušenj in omogočanje lažjega bodočega sodelovanja. Srečanje je tako pomemben uvod v oktober, mesec znanosti, ki vključuje niz dogodkov, povezanih s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti in raziskovanja.

Ljubljana, 7. oktober 2019 - Danes je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, v predsedniški palači sprejel ugledne znanstvenike s področja matematike. Med njimi so bili tudi visoki gostje iz tujine, ki so v Slovenijo prišli na povabilo slovenskih organizatorjev največjega Evropskega kongresa matematike. Prihodnje leto bo namreč potekal v naši državi, natančneje v Portorožu.

Piran, 3. oktober 2019 - Danes so organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 z županoma občin gostiteljic obeh dogodkov, piranskim Đeniom Zadkovićem in tržaškim Robertom Dipiazzo, podpisali sporazum o sodelovanju. Dogodek je potekal v Piranu na sedežu občine. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. 

četrtek, 3. oktober 2019

Erasmus dnevi 2019 | Erasmusdays 2019

Si želiš na izmenjavo v države EU ali celo Rusijo, na Kitajsko, Brazilijo, Avstralijo?

Med 10. in 12. oktobrom 2019 bodo v Evropi potekali Erasmus dnevi. Pri izvedbi sodeluje tudi Univerza na Primorskem, ki bo v ta namen naslednji četrtek, 10. oktobra 2019, izvedla dogodek Erasmus dnevi 2019 | Erasmusdays 2019. Prireditev bo potekala v avli palače Armerija med 14. in 16.15 uro. 

From 10 to 12 October 2019 Erasmus Days will be held all around the Europe. The University of Primorska also participates at the event organizing the »Erasmusdays 2019« next Thursday, 10 October 2019. The event will be held at the lobby of Armeria Palace between 2pm and 4.15pm.

Koper, 1. oktober 2019 - Danes se je pričelo novo akademsko leto 2019/2020. Predavalnice šestih fakultet Univerze na Primorskem je znova napolnilo življenje in, zaenkrat, tudi smeh. Čas za resnost pa še pride. Veliko nasvetov so novopečene brucke in bruci prejeli s strani starejših študentov, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič pa je mladim sporočil: "Ob vstopu v novo akademsko leto vam želim uspešen študij, tkanje novih prijateljski vezi in uresničitev vseh vaših načrtov. Predvsem pa vam želim, da vam bo študij na Univerzi na Primorskem omogočil, da boste v življenju mislili s svojo glavo in čutili s svojim srcem."