ENG
 

Univerza na Primorskem bo letos na Evropski noči raziskovalcev obiskovalcem predstavila številne zanimive delavnice. Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite in pobliže spoznate poklic raziskovalca in vse aktivnosti, ki jih organiziramo na več lokacijah na Obali naslednji petek, 27. septembra 2019.  Letos bomo obiskovalce še posebej presenetili z izdelki, ki smo jih ustvarili prav za ta dogodek.

Za raziskovanje in odkrivanje nas motivirata naša radovednost in želja ugotoviti, kako delujejo mehanizmi narave. Nadgraditi želimo obstoječa znanja ter čudeže iz svoje domišljije, jih utelešiti v realnosti. Narava, človek ter znanost morajo biti v harmoniji, počutiti se moramo “SAWE - Varni z znanostjo”. Zaradi tega smo to izbrali kot slogan Evropske noči raziskovalcev - manifestacije, ki jo na Univerzi na Primorskem organiziramo že četrtič, vsakokrat zadnji petek v mesecu septembru, letos torej 27. septembra. Potekala bo od 8. do 20. ure na več lokacijah: v KOPRU na dvorišču Rektorata univerze in Pretorske palače ter v stavbi Galeb in v učilnici UP FAMNIT-a na Glagoljaški 8; v IZOLI v Arheološkem parku Simonov zaliv ter od 8. do 16. ure na Fakulteti za vede o zdravju. Za vse obiskovalce so raziskovalci in študenti Univerze na Primorskem pripravili različne delavnice s področja matematike, kineziologije, zdravstva, biologije, pedagogike, zgodovine in arheologije, geografije, lesarstva ter turizma. Svoje dejavnosti nam bodo predstavili Konfucijeva učilnica Koper in Karierni center Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Slovensko društvo za morske sesalce / Morigenos. Konzorcijski partnerji projekta so Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Evropska noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie.

Obiskovalke Interaktivne delavnica: raba 360 stopinjskih posnetkov v turizmu v prejšnjem letu (foto: arhiv UP)

To leto bomo v Arheološkem parku Simonov zaliv namesto načrtovanih štirih izvedli celo sedem delavnic, v prostorih stavbe Galeb Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem pa še eno novo delavnico s področja lesarstva in sredozemskega kmetijstva. Tokrat bomo prvič predstavili tudi dejavnost Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem v dvorišču Rektorata in Pretorske palače.

Predstavitev rimske noše v Arheološkem parku Simonov zaliv, 28. septembra 2018 (foto: arhiv UP)

Pri izvedbi vseh delavnic poskrbimo za ustrezno opremo in material. Poseben primer je Arheološki park Simonov zaliv v Izoli, kjer želimo obiskovalcem prikazati življenje v rimskih časih tudi z replikami takratnih predmetov. V minulih letih smo že pridobili različne dele oblek, oprave in opreme. Zataknilo se je pri nabavi obutve, saj so kakovostne replike redke in drage. Zato smo povezali na Univerzi na Primorskem Inštitut za arheologijo in dediščino s Fakultete za humanistične študije s strokovnjaki, ki od leta 2017 v okviru projekta InnoRenew CoE raziskujejo uporabo obnovljivih materialov, s poudarkom na lesarstvu.

Andreja Preložnik nam je predstavil ostanke natikačev, kakršne so nosili Rimljani. Za Evropsko noč raziskovalcev smo združili znanje s področja arheologije z znanjem in opremo, ki jo imajo naši raziskovalci, ki delajo na projektu InnoRenew. Ekipa pod vodstvom dr. Črtomirja Tavzesa pa je nato izdelala prvo repliko rimskih sandal z lesenim podplatom in usnjenimi pasicami, koliko nam je znano, v Sloveniji .

           

V Vindonissa Museumu v švicarskem Bruggu so razstavljeni podplati, najdeni v tamkajšnjem legijskem taboru
(foto: https://www.roma-victrix.com/summa-divisio/armamentarium/vestitvs/alii-calcei.html)

Sandali, oziroma natikači, sestavljeni iz lesenega podplata in usnjenih jermenov, so bili priljubljena prostočasna obutev. Največkrat jih povezujemo z rabo v vročih prostorih rimskih term, kjer bi hoja po močno segretih tleh sicer lahko povzročila neprijetne opekline. Večkrat jih zato vidimo upodobljene na mozaikih ob vhodu v rimske terme. Po drugi strani je bila ta preprosta oblika - ki se po videžu ne razlikuje bistveno od naših poletnih natikačev - uporabna še v številnih drugih okoljih: legionarji so s takšnimi natikači v prostem času radi nadomestili težko vojaško obutev, premožni Rimljani pa so jih nataknili za sprehod po parku, kakršnega je nedvomno imela tudi naša vila.

Predstavljena rekonstrukcija pa je le prvi korak tega interdisciplinarnega sodelovanja: v prihodnje bomo skupaj ugotavljali, zakaj se je za določene predmete uporabljala določena vrsta lesa, kakšne so bile njihove prednosti in šibke točke. Po drugi strani pa želimo možnosti, ki jih ponuja tovrstna dediščina, izkoristiti tudi za izdelavo lepega, uporabnega in izvirnega spominka na obisk Arheološkega parka Simonov zaliv.

To leto torej na Evropski noči raziskovalcev obiskovalcem ne bomo predstavili le kaj raziskujemo, ampak kaj smo s skupnimi močmi ustvarili prav za ta dogodek. 

Za več informacij lahko kontaktirate koordinatorico projekta Evropske noči raziskovalcev na UP, dr. Vesno Grahovac, e-mail: vesna.grahovac@upr.si ali prek tel. št.: 031/386-928.

Več od dogodku pa lahko preberete na povezavi: http://www.ern.um.si/sl/program-po-lokacijah-koper-izola.

 

PROGRAM PO LOKACIJAH

UP Fakulteta za vede o zdravju, Izola

Dvorišče Pretorske palače in Rektorata Univerze na Primorskem, Koper

Arheološki park Simonov zaliv, Izola

Stavba Galeb UP FAMNIT, Koper