ENG
 

Koper, 22. marec 2019 - Na včerajšnji slovesnosti, ki je potekala v dvorani sv. Frančiška, je najvišji naziv prejel pesnik, filozof, esejist in likovni kritik Andrej Medved. Postal je novi častni doktor Univerze na Primorskem. Danes je v prostorih univerze potekalo njegovo inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače«. UP sedaj šteje 18 častnih doktorjev, 8 častnih senatorjev in 4 zaslužne profesorje, vse prejemnike priznanj in nagrad pa si lahko ogledate prek povezave, več >>.    

Naziv "častni doktor UP" lahko prejme posameznik za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti ali za odmevne prispevke na področju krepitve medčloveških odnosov. Na predlog UP Pedagoške fakultete je ta naziv letos za izjemne dosežke na področju znanosti prejel pesnik, esejist, filozof in likovni kritik Andrej Medved, muzejski svetnik in umetniški vodja Obalnih galerij Piran.

Andrej Medved je vsestranski ustvarjalec na področju književne, mišljenjske in likovne literature. Je pesnik, esejist in filozof, likovni kritik, urednik in prevajalec, muzejski svetnik in umetniški vodja Obalnih galerij Piran. Od leta 1985 ureja edicijo Artes in od leta 1999 edicijo Hyperion, ki objavlja izvirno ter prevodno poezijo in teorijo. V 37-letnem vodenju Obalnih galerij v Kopru in Piranu je pripravil več kot 500 samostojnih razstav sodobne likovne umetnosti. Objavil je vrsto študijskih razstav in več sto razprav ter esejev, 39 samostojnih pesniških zbirk, je avtor več umetnostnih monografij in 16 znanstvenih monografij. Prevaja iz nemščine, francoščine in italijanščine. Doslej je izšlo preko 90 Medvedovih knjig pesmi, prevodov pesmi ter samostojnih publikacij o likovni umetnosti, filozofiji, estetiki in poeziji. Za svoje ustvarjanje je prejel nagrado Prešernovega sklada (2002), nagrado Čaša nesmrtnosti (2006), Jenkovo nagrado (2008), Veronikino nagrado (2010) in leta 2014 Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo na področju galerij in muzealstva. Svojo misel in poezijo je v svojih spisih povezal s psihoanalitično, etimološko in lingvistično razlago. V teoretskih filozofskih delih je vpeljal interpretacijo literarnih del in likovne umetnosti. S svojim delovanjem je kulturno in umetniško obogatil obalno regijo in tako ustvaril umetniško ozračje, v katerem je našla svoj prostor tudi Univerza na Primorskem. Redno se udeležuje številnih umetniških prireditev Univerze na Primorskem in Pedagoške fakultete ter jih pomaga soorganizirati.

Novi častni doktor je svoje inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače« izvedel danes v prostorih univerze. Vabljeni k ogledu video prispevka v izvedbi Službe za podobo UP, fotografije je posnel Alen Ježovnik.