ENG
 
torek, 26. marec 2019

"Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka"

Izšla je knjiga avtorjev dr. Francija Demšarja in novinarke Jasne Kontler - Salamon

Koper, 22. marec 2019 - V Pokrajinskem muzeju v Kopru je danes opoldne potekala predstavitev nove monografije avtorjev direktorja Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu rednega profesorja dr. Francija Demšarja ter publicistke in dolgoletne novinarke Dela  Jasne Kontler - Salamon z naslovom "Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka". 

Primož Južnič je izdajo knjige pospremil z besedami: "Monografija Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka govori o razvoju slovenske znanosti in predvsem znanstvene politike v zadnjih desetletjih. Izogne se ideološkemu označevanju (pred in po samostojnosti) in nam prepričljivo pokaže, da gre na tem področju za sistematičen razvoj. Sedanja znanstvena odličnost in izjemen položaj slovenske znanosti sta rezultat prizadevanj različnih generacij znanstvenikov pa tudi tistih odločevalcev, če naj uporabim ta izraz namesto slabšalnega »politiki«, ki so razumeli in dojeli, da je vložek v znanstveno raziskovanje vložek v razvoj in bodočnost. Ob tem pa knjiga opozarja tudi na stranpoti, napačne in enostavno slabe odločitve, ki so, žal prepogosto in včasih celo v trenutku, zaustavile ali uničile večletna prizadevanja."

Avtorja sta o knjigi zapisala: 

"Od nekdaj sem si želel strniti svoje razumevanje delovanja slovenske znanosti in premisliti njegove glavne pomanjkljivosti, hkrati pa predlagati tudi rešitve. Ker je od mojega vodenja Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije minilo nekaj let, zdaj to lahko naredim s primerne časovne distance in opozorim tudi na tiste dileme, o katerih v prejšnjih vlogah nisem javno razpravljal, saj sem ocenil, da bi to lahko oviralo njihovo reševanje in zato ne bi bilo konstruktivno. Knjigo torej jemljem kot priložnost, da povem vse, kar bi bilo po mojem mnenju smiselno ukreniti," je zapisal prof. dr. Franci Demšar, Jasna Kontler - Salamon pa: "Leta 1988 sem prišla v Delovo znanstveno redakcijo in od takrat pa vse do danes spremljam znanstveno dogajanje. Še zlasti me zanimajo vzgibi in akterji slovenske in evropske znanstvene politike. To je bil tudi eden od dveh ključnih razlogov, da sem se odločila za sodelovanje pri tej knjigi. Z navezovanjem na Demšarjev analitični tekst in zaradi časovne distance se iz mojih komentarjev in drugih novinarskih prispevkov namreč lahko izlušči nova sporočilna vrednost."

Pogovor z avtorjema je povezoval Mitja Tretjak. Knjigo je izdala Založba Univerze na Primorskem, finančno pa sta njeno izdajo podprli Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Center odličnosti InnoRenew CoE. Svoj izvod lahko naročite pri Založbi Univerze na Primorskem, več informacij >>.

Vabimo vas k ogledu video prispevka Službe za podobo UP, fotografije pa je posnel Alen Ježovnik.