ENG
 

Koper, 11. april 2018 – Po podpisu pogodbe o prodaji stavbe v Prisojah, ki sta jo delniška družba Luka Koper, d. d., in Univerza na Primorskem (UP) podpisali v začetku marca, je danes univerza prejela tudi ključe prostorov. Sledila bo posodobitev Študentskega doma Prisoje, v katerem bo nastanjenih 160 študentk in študentov. UP je za nakup odštela 2,5 milijona evrov, za posodobitev opreme in investicijsko vzdrževalna dela pa bo namenila še 300.000 evrov.

Darko Grgič, direktor družbe LK Pristan, d. o. o., je pri projektu sodeloval od samega začetka. Enota, ki je predstavljala do začetka marca največji Zasebni študentski dom v Sloveniji, sedaj prehaja v lastništvo in upravljanje UP. Ob predaji ključev je povedal: »Sobe in skupni prostori objekta, ki je bil do nedavnega v lasti Luke Koper, d. d., so bili leta 2014 prenovljeni za namene oddajanja tako turistom, kot tudi študentom, za slednje tudi v skladu s standardi, ki veljajo za študentske bivalne enote, prav tako sta bili urejeni okolica in parkirišče. V sklopu doma je bila organizirana pestra ponudba prehrane, za študente v okviru študentskih bonov. Veseli me, da smo pripomogli k temu, da bo stavba odslej v celoti namenjena študentom, ki bodo v času študija prebivali na najlepšem delu Slovenije in tako odnesli s seboj lepe spomine tako na študij, gostoljubje kraja, kot na samo bivanje. Študentom želim veliko sreče pri študiju, Univerzi pa uspešno poslovanje in sodelovanje s študenti in okoljem, v katerem dom deluje.«

Viljem Tisnikar, direktor Študentskih domov Univerze na Primorskem, ki skupaj štejejo 386 lastnih ležišč za študente, je dodal: "Razumevanje gospoda Grgiča, da univerzitetno mesto Koper potrebuje dodatne nastanitvene kapacitete za študente, je pripomoglo, da je Luka Koper d. d. in njena hčerinska družba že pred leti pristopila k vizionarskemu projektu vzpostavitve dodatnega študentskega doma. Univerza bo tako po prevzemu objekta dodala zgolj še "piko na i" projekta, ki poteka že več let."

Kot smo že poročali, UP prejme na leto okrog 1.300 vlog novih študentov in študentov, ki podaljšujejo bivanje. Zato so dodatne lastne zmogljivosti univerze nujne, da študentje niso prepuščeni trgu zasebnih najemniških sob. Postopki za odkup sosednje stavbe Prisoje 9B so v teku, bi pa v primeru nakupa za njeno delovanje bila potrebna temeljita prenova.

 

Na fotografiji (arhiv UP): Viljem Tisnikar, direktor Študentskih domov Univerze na Primorskem (levo), in Darko Grgič, direktor družbe LK Pristan d. o. o. (desno), ob predaji ključev.