ENG
 

Koper, 2. oktober 2017 - Univerza na Primorskem (UP) je danes skupaj s številnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodošlico novopečenim študentkam in študentom, ki so za svoj nadaljnji študij izbrali eno od šestih fakultet te univerze. Brucke in bruce, med katerimi so bili tudi študentke in študenti iz drugih držav (pretežno iz držav nekdanje Jugoslavije, Italije in od drugod), so nagovorili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, dekani in dekanje fakultet Univerze na Primorskem - prof. dr. Irena Lazar, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec (prodekanja), izr. prof. dr. Janez Mekinc in izr. prof. dr. Nejc Šarabon - ter predsednik Študentskega sveta UP, Gregor Gulič, in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Nassim Djaba.

Po odpeti himni Univerze na Primorskem »Samo obstati ne smeš« v izvedbi Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem je bruckam in brucem dobrodošlico prvi izrekel rektor Univerze na Primorskem. V svojem pozdravnem nagovoru je prof. dr. Dragan Marušič, mladim dejal, da so izbrali »najbolj pogumno, propulzivno, hrabro in drzno slovensko univerzo«, ki ima pred seboj najlepšo prihodnost. Zaradi odličnega sodelovanja univerze z gospodarstvom, kar študentom omogoča praktično izobraževanje in pridobivanje delovnih izkušenj že v času študija, sodelovanja z institucijami, ki skrbijo za obštudijske dejavnosti, in z lokalno skupnostjo, ki omogoča primerno okolje in infrastrukturo, predvsem pa zaradi pomembnih uspehov, s katerimi se Univerza na Primorskem postavlja ob bok največjim, je njena prihodnost svetla. Ob tem je še dodal, da je »čas študija najlepše obdobje v življenju«, zato naj ga užijejo v celoti. 

Župan Boris Popovič je poudaril, da je »Univerza na Primorskem univerza z velikimi ambicijami« tako kot samo mesto Koper, prisotnim pa zaželel čimveč uspeha in dosego ambicioznih ciljev, ki so si jih zastavili.

Gregor Gulič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem, pa je spomnil, da je eden izmed organov, ki so aktivni na področju študentskega udejstvovanja, tudi Študentski svet. Kot uspešen primer je izpostavil pred kratkim sprejet nov študentski zakon, ki bo, med drugim, omogočil tudi uporabo bonov do 21. ure in podobno.

Predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), Nassim Djaba, pa je z izvirnim sloganom #Imakemysoup brucke in bruce povabil k sodelovanju pri soorganizaciji dogodkov in k vključevanju drugih dejavnosti, ki sodijo pod okrilje te organizacije.

Dekanje in dekani so izpostavili prednosti študija na fakultetah univerze, vsak od njih pa je mladim svetoval, naj študij ne bo stranski tir, temveč glavna pot, ki jih lahko vodi do uspešne kariere.

  

  

Zaključek dogodka so popestrili plesalci plesnega društva Elite iz Kopra pod vodstvom Arturja Steffeta, sicer tudi predsednika Kluba študentov občine Koper.

  

Na prizorišču se je bruckam in brucem razdelilo posebne majice UP, sodelujoči Mlinotest, Pizzerija Atrij in Kmetijska zadruga Agraria Koper so poskrbeli za okusen zajtrk in malico, številna institucije in podjetja pa za podelitev uporabnih nagrad (vpisnina v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, enoletna prenosljiva vstopnica za ogled razstav v Pokrajinskem muzeju Koper in podobno). Uporabne informacije so tako  mladim postregli tudi:

  • Karierni center Univerze na Primorskem, Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem, Klub študentov občine Koper, Center mladih Koper, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Društvo prijateljev mladine Koper, ki za mlade organizirajo številne dogodke,
  • Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki v svojo sredo vabi in vpisuje nove člane in članice,
  • Kadrovska agencija in študentski servis Mservis iz Kopra, ki mladim nudi honorarne in kadrovske zaposlitve in
  • Nova Ljubljanska banka, d. d., ki svojim mladim komitentom nudi številne ugodnosti. 

 

Na dogodku so sodelovali: Nova ljubljanska banka d.d., Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper,Kulturno izobraževalno društvo PINA, Karierni center Univerze na Primorskem, Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem, Študentski svet Univerze na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, Klub študentov občine Koper, UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o.,  Kmetijska zadruga Agraria Koper, Mlinotest, Pizzerija Atrij, Center mladih Koper, Društvo prijateljev mladine Koper.


Medijski pokrovitelj dogodka je bil Radio Capris.

Fotografije: Alen Ježovnik, Univerza na Primorskem
Video posnel in uredil: Damjan Muhič, Univerza na Primorskem 

Preberi tudi: Rektorjeva dobrodoščica bruckam in brucem UP