ENG
 

V petek, 27. 9. 2019, smo v sklopu uvajalnih dni (»Orientation Days«) pozdravili študente iz tujine, ki so se odločili za študij ali študijsko izmenjavo na naši univerzi. Predstavili smo jim UP in novo okolje, jih popeljali po središču Kopra ter jim, skupaj s študenti tutorji, pomagali pri izpolnjevanju dokumentacije za pridobitev dovoljenj za bivanje v Sloveniji.

To so dnevi, namenjeni študentom od drugod, ki so Univerzo na Primorskem izbrali za nadaljnji študij oziroma za nekajmesečno izmenjavo v okviru različnih projektov mobilnosti. Strokovni sodelavci skupaj s študenti tutorji, ki se tekom študijskega leta na delavnicah Kariernega centra Univerze na Primorskem usposabljajo za svetovanje tako študentom od drugod, kot tudi študentom s posebnimi potrebami, sprejmejo in spremljajo tuje študente, ko urejajo potrebne dokumente za bivanje na Obali za čas študija. Prav tako jim organizirajo srečanja s predavatelji, raziskovalci in drugimi študenti, s čimer jim pomagajo prek prvih ovir. Prav zato se mnogi vračajo, nekateri med njimi pa celo ostanejo in si tu ustvarijo družino.

Prvi dan so v okviru medkulturnega sejma z nami delili tipične jedi svojih držav, mi pa smo jim pripravili primorske kulinarične dobrote. V nadaljevanju so sodelovali na številnih delavnicah, ki jih je UP organizirala v okviru akcije "Evropska noč raziskovalcev".

V soboto, 28. septembra 2019, se jim je predstavila Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki jim pomaga pri integraciji v novo okolje. Sledil je tečaj slovenskega jezika v izvedbi sodelavk Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Danes, 30. septembra 2019, so nam v sklopu delavnice »Cultural Diversity in Education« zaupali, zakaj so si za svoj študij izbrali našo univerzo in kakšna so njihova pričakovanja. UP so si izbrali zato, ker so na naši univerzi študijski programi, ki pri njih niso razpisani; od drugih so izvedeli, da je pri nas kakovostna izvedba študija; predvsem pa jih je privabilo medkulturno in večjezično okolje ter številne priložnosti, ki jim omogočajo vključevanje v raziskovalni proces že v času študija. 

Jutri, 1. oktobra 2019, se bodo uvajalni dnevi za študente iz tujine sklenili s prireditvijo »Pozdrav bruckam in brucem 2019«, ki se z bogatim programom pričenja ob 9. uri na Titovem trgu.