ENG
 
torek, 3. oktober 2017

Noč raziskovalcev 2017

Koper, 3. oktober 2017 - Pretekli petek so v okviru vseevropskega projekta Evropska noč raziskovalcev v sedmih krajih po Sloveniji potekale številne aktivnosti, s katerimi so konzorcijski partnerji Univerza v Mariboru, kot vodilni partner, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer poskušali približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti.

Obisk Evropske noči raziskovalcev je bil nad pričakovanji. Številni šolarji in dijaki so obiskali in se preizkusili na različnih raziskovalnih področjih na štirih lokacijah na Obali: v koprski Taverni, na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem, v univerzitetnem Kampusu Livade in v Arheološkem parku v San Simonu v Izoli.  

Tudi letos je Evropska noč raziskovalcev potekala pod sloganom »Znanost za življenje« v sedmih slovenskih krajih: Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici ter hkrati v 250 evropskih krajih. Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani www.znanostzazivljenje.si

O projektu: 

Slovenski konzorcij je bil na natečaju, ki ga razpisuje Evropska unija v okviru programa za raziskave in inovacije – Obzorje 2020 (Marie Skłodowska-Curie), uspešen in izbran za izvedbo vseevropske Noči raziskovalcev pod sloganom »Znanost za življenje« za obdobje dveh let (2016 in 2017). Aktivnosti so namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, se ponuja priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe.

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev. Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi pa tudi nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Fotografije in video je posnel Alen Ježovnik, video reportažo pa je uredil Damjan Muhič.