ENG
 
Koper, 28. november 2014 - Akademik prof. dr. Aleksander Nekipelov, predsednik nadzornega sveta največje ruske naftne družbe Rosneft, ki je na obisku na Fakulteti za management, je 27. novembra v intervjuju za Odmeve govoril o stanju na svetovnem naftnem trgu, cenah nafte in njihovem vplivu na rusko gospodarstvo. Z Igorjem Bergantom se je pogovarjal tudi o prvi skupni akademiji, ki sta jo 26. novembra v Portorožu priredili Moskovska ekonomska fakulteta, katere dekan je akademik prof. dr. Aleksander Nekipelov, in Fakulteta za management Univerze na Primorskem. Nekipelov je poudaril, da sta fakulteti v tem projektu enakovredna partnerja. Cilj sodelovanja so izmenjave profesorjev, organizacija skupnih poletnih šol, znanstveno sodelovanje in skupne raziskave, predvsem pa povezovanje poslovnežev v Sloveniji in okoliških državah s poslovnimi krogi v Rusiji.

Posnetek pogovora si lahko ogledate na spletnem portalu RTV Slovenije (od 8'38'' dalje).

O obisku delegacije Moskovske ekonomske fakultete je poročala STA v prispevku Koprska in moskovska fakulteta s skupno akademijo za krepitev gospodarskih vezi med državama, v katerem izpostavlja izjavo akademika prof. dr. Aleksandra Nekipelova, ki je poleg koristi sodelovanja na izobraževalno-znanstvenem področju izpostavil tudi možnosti za vzpostavitev mostov na gospodarskem področju, pri čemer bi lahko Slovenija odigrala osrednjo vlogo za širšo regijo. Poudarjajo tudi mnenje zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je opozoril na pomen izkoriščanja tovrstnih sinergij za še boljše gospodarsko sodelovanje, in spomnil, da je Rusija pomemben strateški partner naše države tako na politični kot gospodarski ravni. 

Pomen skupne akademije za vzpostavitev mostov na gospodarskem področju poudarjajo tudi Primorske novice v članku Koprska in moskovska fakulteta za krepitev gospodarskih vezi. Navajajo izjavo rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, ki poleg možnosti znanstvenega sodelovanja z eno najprestižnejših ruskih univerz vidi priložnosti tudi za slovensko gospodarstvo.

Boris Šuligoj v članku z naslovom Moskovska akademija krepi odnose med Rusijo in EU: ruska in slovenska fakulteta odpirata vrata gospodarskemu sodelovanju, ki ga je objavilo Delo, navaja izjavo akademika prof. dr. Aleksandra Nekipelova, ki je poudaril, da sodelovanje Fakultete za management in Moskovske ekonomske fakultete lahko pripomore h krepitvi odnosov med EU in Rusijo – ko se bodo odnosi normalizirali, nam tako ne bo treba začenjati vsega znova. Skupna akademija je le prvi rezultat sodelovanja med obema fakultetama, načrtujeta pa tudi oblikovanje skupnega podiplomskega študija.

O dogodku so poročali še Dnevnik, Radio Capris, Regional Obala in Regional Goriška.

Preberite tudi novico na spletni strani UP o skupni akademiji, ki jo je s svojo prisotnostjo podprl tudi minister za zunanje zadeve RS, g. Karl Erjavec.