ENG
 

Po dolgotrajni bolezni se je za vedno poslovila častna doktorica Univerze na Primorskem, Metka Krašovec, akademska slikarka, ki je v slovenskem in mednarodnem prostoru na področju umetnosti s svojim celotnim slikarskim opusom pustila neizbrisen pečat. 

Akademska slikarka Metka Krašovec, dolgoletna profesorica na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani in Prešernova nagrajenka za življenjsko delo, je v obsežnem opusu, ki ga je posvetila slikarstvu in v različnih obdobjih predvsem risbi, ki je osnovni modus njenih slik in del na papirju, presenečala likovne poznavalce z vedno novimi pristopi k izbrani podobi, naj je bila to krajina, portret ali lebdeči liki. Formalni slikarski jezik jo je zanimal samo toliko, kolikor ga je potrebovala, da najbolje izrazi eksistencialno izkušnjo. Veliko sledov v njeni likovni govorici so pustila potovanja, realna, še posebno v sedemdesetih v Mehiko, kjer je spoznala svojega življenjskega sopotnika Tomaža Šalamuna, pa tudi duhovna potovanja v svet pretekle umetnosti in domišljije. Posebno mesto v njenem slikanju imajo velika platna, na katerih so predmeti naslikani z izjemno urejenostjo, a hkrati izražajo nekakšno metafizičnost, ki v sodobni likovni umetnosti nima primerjave. Njen celoten opus predstavlja vrhunski prispevek k razvoju ne samo slovenskega slikarstva.

Zaradi bolezni se Metka Krašovec ni mogla udeležiti slovesne podelitve naziva častne doktorice Univerze na Primorskem. Priznanje je v njenem imenu prevzel njen dolgoletni prijatelj, kustos Galerije Equrna, gospod Arne Brejc, ki je navzočim prebral njene misli:

"Spoštovani gospod rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič, spoštovana gospa dekanja Pedagoške fakultete Univerze na primorskem dr. Mara Cotič, spoštovani akademski zbor, dame in gospodje. Podelitev častnega doktorata Univerze na Primorskem, za področje umetnosti mi je v veliko čast in ponos. Zahvaljujem se vsem, ki so bili pri tem udeleženi za zaupanje in priznanje. Počaščena sem tudi, ko vidim v kakšni imenitni družbi nagrajencev sem. Z veliko žalostjo sem morala sprejeti dejstvo, da se zaradi bolezni ne morem udeležiti te slavnostne seje. Upam pa, da se vendarle ob kakšni priložnosti tudi vidimo. Kot majhen drobec naj pa še povem, zakaj mi je tako ljubo, da mi je to priznanje dala Univerza na Primorskem. Morje in Primorska sta bili od nekdaj zame ključni inspiraciji in motiv za moje slikarstvo. Z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo, Metka Krašovec"

Naziv je bil Kraševčevi podeljen v Tednu Univerze na Primorskem, 15. marca 2018, ko je bila pod okriljem Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v sodelovanju z Andrejem Medvedom, Galerijo Meduza v Kopru in ob neprecenljivi pomoči kustosa Brejca, na ogled njena zadnja razstava. 

Ob neprecenljivi izgubi svojcem izrekamo globoko sožalje. 

 

Preberite tudi: