ENG
 

Gledališče Koper so v četrtek, 21. februarja 2019, preplavili mladostni glasovi z besedo v kitajščini. Zapeli so in recitirali, zapisali novoletna voščila s kitajsko kaligrafijo, zaplesali v ritmu kitajskih popevk in prikazali kitajsko veščino Taiji quan. Tako so obeležili Praznik lampijonov, dan ko se na Kitajskem zaključi Novoletno praznovanje in dokončno vstopimo v pomlad. Kitajsko novo leto je namreč praznik pomladi, Chun Jie, ko je zima premagana, dan se podaljšuje in sonce že greje.

Dogodka so se udeležili številni gostje, med njimi direktor Konfucijevega inštituta v Ljubljani, dr. Xie Duquan, vodja Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem, dr. Neva Čebron, vodja Qi Lab Instituta Jure Čeh z daoističnim imenom Yuan Wei Qi, pomočnica rektorja Univerze na Primorskem mag. Mojca Kleva Kekuš, ravnatelji in ravnateljice obalnih osnovnih in srednjih šol in drugi.

Ob prazniku so se zbrali vsi letošnji tečajniki Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) in na gledališkem odru pokazali, kaj vse so se že naučili v kitajščini in o Kitajski. Nastopali so učenci OŠ Vojke Šmuc iz Izole in iz njihove podružnice v Kortah, učenci OŠ Elvire Vatovec iz Prad in iz njihove podružnice v Sv. Antonu, dijaki Gimnazije Koper in SŠ Izola, pa še tečajniki, ki se kitajščine učijo v prostorih KUK UP. Mednje so se pomešali še številni mladi, ki na Qi Lab Institute vadijo telesne in duhovne spretnosti Taiji quan.

Več kot enourna predstava je navdušila občinstvo in požela veliko burnih aplavzov iz povsem polne dvorane. Ko smo si še zadnjič zaželeli sreče in uspehov v novem letu, je iz gledališkega preddverja že dišalo po kitajskih dobrotah iz restavracije Chang, ki so jih nastopajoči in vsi obiskovalci z veseljem pokušali. Potem je vesela in pisana povorka odšla do Belvedera, kjer smo sledili še eni kitajski tradiciji, ki je živa še danes: prižiganju lampijonov, ki v novem letu prinesejo svetlobe in sreče. Nad Koprom so se vzdignili številni ognjeni lampijoni, spremljali so jih veseli vzkliki in zanesene obljube.

Vsem nastopajočim čestitamo za velik napredek v spretnostih, veščinah in znanju o kitajski kulturi in jeziku. Posebna zahvala za skladno predstavitev gre uslužbenkam KUK UP - sinologinji Tjaši Vilotič, kitajskima učiteljicama Jingjing in Yidan, pa vodji Qi Lab Instituta, Juretu Čehu. 

S tradicionalnimi praznovanji in vse številnejšimi tečaji KUK UP gradi med mladimi most znanja, ki jim bo omogočil medkulturno sporazumevanje z daljno kitajsko kulturo.


Fotografije: Mirella Baruca
Video prispevek: Anja Curk Repič in Damjan Muhič