ENG
 

Nova Gorica, Koper, 26. april 2018 - Pretekli petek se je v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) pod predsedstvom Univerze v Novi Gorici. 

Rektorji treh slovenskih univerz: rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, ki je predsednik Rektorske konference Republike Slovenije, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in rektor Univerze v Ljubjani prof. dr. Igor Papič so sprejeli pobudo, da se v prihodnji vladi ustanovi novo ministrstvo za razvoj, ki bo pokrivalo področja znanosti, inovacij, visokega šolstva, tehnologij in informacijskih tehnologij. Kot je povedal prof. dr. Zavrtanik, je bila pobuda podana, citiramo "ker po dosedanjih izkušnjah vemo, da trenutna umestitev visokega šolstva in znanosti v ministrstvo za šolstvo ni primerna in ne daje pravih rezultatov”. 

Rektorji novogoriške, primorske in ljubljanske univerze so sprejeli izhodišča za pripravo nove zakonodaje o univerzi, ki poudarjajo predsem avtonomijo univerze, izbiro pri notranji ureditvi, pri izbiri študijskih programov in drugo. Predsednik RKRS je pojasnil, da bi radi pripravili sodoben zakon, ki bo omogočal univerzam bolj avtonomen razvoj in bo veljal več časa, da ga ne bo potrebno popravljati vsakih nekaj let.

V okviru današnje rektorske konference je bil sprejet nov poslovnik, saj je bil dosedanji že nekoliko zastarel. “Ob tem je pomembno poudariti predvsem to, da rektorska konferenca ohranja odločanje s konsenzom in ne s preglasovanjem”, je povedal prof. dr. Zavrtanik.

Člani rektorske konference so se pogovarjali tudi o sprejemanju novih članic v rektorsko konferenco, a so bili enotnega mnenja, da ta tema zahteva poglobljeno razpravo, zato so odločanje prestavili na naslednjo sejo.

 

Povzeto po novici Univerze v Novi Gorici: http://www.ung.si/sl/novice/1909/rektorji-slovenskih-univerz-bi-imeli-novo-ministrstvo/
Fotografije: Univerza v Novi Gorici