ENG
 

Koper, 1. december 2016 - Danes smo na Univerzi na Primorskem skupaj s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem iz Bruslja (SBRA – Slovenian Busines and Research Association, Brussel) gostili predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC - European Research Council), akademika prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona (CNRS – IHÉS).

Predsednik ERC, akademik Bourguignon se je v okviru obiska najprej udeležil srečanja organizacijskega odbora 8 Evropskega matematičnega kongresa, ki bo pod taktirko Univerze na Primorskem organiziran v Sloveniji leta 2020. Sledil je sprejem pri rektorju UP, prof. dr. Dragan Marušiču, nato pa izvedba odprtega gostujočega predavanja z naslovom »MODERN GEOMETRY, FROM LOCAL TO GLOBAL, FROM SMOOTH TO ROUGH, FROM STATIC TO DYNAMIC«, ki je v veliko predavalnico na Fakulteti za humanistične študije UP privabilo veliko število ljudi.

Ob zaključku so o pomenu pričujočega obiska spregovorili rektor prof. dr. Dragan Marušič, predsednik organizacijskega odbora 8. Evropske matematične konference (8.ECM), prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik uprave SBRA iz Bruslja, izr. prof. dr. Draško Veselinovič in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta,  akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki je predstavil pomembno vlogo ERC. Njen primarni cilj je spodbujanje raziskav  v EU. Z ustanovitvijo te institucije se je namreč število znanstvenih objav v Evropi v primerjavi z Združenimi državami Ameriki občutno povečalo. Na vprašanje, kakšni so njegovi vtisi po obisku najmlajše slovenske javne univerze, pa je akademik Bourgugnion odgovoril, da ambicij in potencialov UP ne manjka, zato se za njen razvoj ni bati. 

Fotografije je posnel Alen Ježovnik, video posnetek pa Sara Petretič, montaža Tine Mezgec.