ENG
 

Koper, 17. februar 2017 - Včeraj so na Mestni občini Koper gostili člane delegacije Centra za priprave kozmonavtov (CPK) Jurija A. Gagarina iz Rusije. Visoke goste je sprejel podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič s svetovalko župana, Jano Tolja. Na srečanje sta bila povabljena tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjaž Novak.

Rusko delegacijo je vodil direktor CPK, ruski narodni heroj, kozmonavt in pilot Salizhan Sharipov, ki je Slovenijo obiskal prvič: “Zelo sem vesel, da smo danes tukaj. Pomembno se mi namreč zdi povezovanje naših držav in univerz. Naš cilj je, da bi vzpostavili predvsem sodelovanje s študenti, zato sem bil še toliko bolj vesel, ko sem izvedel, da bosta Moskovska državna univerza M. V. Lomonosova in Univerza na Primorskem v Kopru izvajali skupen študijski program.” 

Rektor in dekan sta na kratko predstavila Univerzo na Primorskem in njeno dosedanje uspešno povezovanje z najbolj prestižno rusko državno univerzo ter se strinjala s predlogom Sharipova glede prihodnjega sodelovanja.

Sharipova, ki je bil že dvakrat v vesolju in celo pognal študentski satelit v orbito, so spremljali še: Sergey Prokopovich, namestnik direktorja Oddelka za mednarodne odnose,  Andrey Kondrat, namestnik direktorja v Centru za trening kozmonavtov Jurija Gagarina - teoretično izobraževalni del,  Vladimir Khripunov, namestnik direktorja v Centru za trening kozmonavtov Jurija Gagarina - praktično izobraževalni del  - simulatorji, Elena Esina, glavna kuratorka arhivov Vesoljskega muzeja v Zvezdnem mestu, Elena Danshina, glavna specialistka v oddelku za mednarodne odnose, in Dragan Živadinov.

Center za usposabljanje kozmonavtov, raziskave in testiranja danes obsega infrastrukturo, opremo in naprave, potrebne za usposabljanje kozmonavtov na vseh pomembnih področjih, vključno s centrifugo za testiranje g-obremenitve, simulacijami gibanja v breztežnosti za vesoljske polete in bivanje v vesolju, opremo za astronavigacijo, zdravniški nadzor in testiranje kozmonavtov.

Med drugim imajo v centru module vseh večjih vesoljskih plovil, ki jih je razvijala in uporabljala Sovjetska zveza (plovili Sojuz in Buran, moduli TKS ter moduli orbitalnih postaj iz programov SALYUT, Mir in ISS). Imajo tudi simulatorje vesoljskih plovil tipa Salyut 7, Spektr, Priroda (Don-77KSI), Buran, Zarja in Zvezda.

Sestavni del hidrolaboratorija je tudi velik bazen z destilirano vodo za simulacijo nevtralnega vzgona s premerom 23 metrov in globino 12 metrov, v katerem se kozmonavti učijo pravilnih postopkov na različnih modulih vesoljskih plovil. Premorejo tudi planetarij, ki lahko projicira do 9000 vesoljskih teles. Center ima tudi muzejsko zbirko, v kateri je tudi pisarna Jurija Gagarina ter številni drugi eksponati, povezani z njim in z drugimi kozmonavti.

Zanimivost, ki jo je prisotnim zaupala Esinova, je, da v Vesoljskem muzeju v Zvezdnem mestu hranijo knjigo, v katero vsak kozmonavt pred odhodom v vesolje vpiše svoje misli.

Več lahko preberete v novici na spletni strani portala e-Koper: http://www.ekoper.si/koper/koper-obiskali-ruski-kozmonavti/

V nadaljevanju si lahko ogledate posnetek odhoda treh kozmonavtov, med njimi je tudi Salizhan Sharipov. 

Foto: Mirella Baruca