ENG
 

Po dolgotrajni bolezni se je ponoči za vedno poslovil častni doktor Univerze na Primorskem, maestro prof. Anton Nanut, umetnik, ki je pustil trajen pečat v slovenski in svetovni glasbeni kulturi.

Prof. Nanut se je z glasbo srečal že v otroških letih, dirigiranje je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je kasneje prevzel tudi Katedro za dirigiranje. Kot profesor je vzgojil veliko uspešnih dirigentov, ki delujejo doma in v tujini. Istega leta je bil imenovan za dirigenta orkestra Slovenske filharmonije, s katerim je zelo uspešno gostoval po Evropi, Sovjetski Zvezi in ZDA. Leta 2002 je bil imenovan za častnega dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Interpretacij klasičnega glasbenega repertoarja se je vselej lotil z ustvarjalno energijo, znanjem in prefinjenim občutkom za vodenje ter izvedbo glasbenih del. O impozantnem umetniškem delovanju maestra Antona Nanuta priča tudi njegova studijska dejavnost. Posnel je okrog 250 zgoščenk in je edini slovenski dirigent, ki je izvedel in posnel vse Mahlerjeve simfonije.

Ne le doma, tudi v tujini je Anton Nanut najbolj prepoznaven slovenski dirigent. Dirigiral je več kot dvesto tujim orkestrom, pri čemer je vselej čutil pripadnost domovini in Primorski, saj je svoje uspehe vedno povezoval z uspehi, ki so bili pomembni za Slovenijo. S svojim kulturnim poslanstvom in celovito dirigentsko osebnostjo je promoviral slovensko glasbo doma in v tujini. Ves čas svojega umetniškega delovanja si je prizadeval za oživljanje glasbe slovenskih skladateljev. Tako je pred enaintridesetimi leti ustanovil mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Za kulturno poslanstvo in izjemne poustvarjalne dosežke na področjih slovenske in svetovne simfonične glasbe je prejel številne pomembne nagrade doma in v tujini, leta 2011 pa tudi prestižno Prešernovo nagrado za svoj ustvarjalni opus. 

Častni doktorat Univerze na Primorskem je prejel leta 2012.