ENG
 
ponedeljek, 18. marec 2019

Program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2019, ki bo potekal od 18. do 25. marca.

Letošnji uvod bo obeležen z glasbo in umetnostjo, saj se bo že ta konec tedna v Kopru odvil 1. mednarodni mladinski zborovski festival »Aegis carminis« pod okriljem Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, v Galeriji Loža pa se boste lahko v četrtek, 14. marca ob 18. uri udeležili odprtja razstave »Spekula – Na prelomu upodobitev«, na kateri sodelujejo akademski slikarji Peter Ciuha, Srečo Dragan, Oto Rimele in Tilen Žbona (UP PEF) - organizator prireditve (več o projektu).

Univerza na Primorskem je s članicami in sodelujočimi institucijami pripravila skupaj 45 dogodkov, ki jih sooblikujemo zaposleni in študenti. Med vsemi izpostavljamo štiri – prvi je povezan z novim častnim doktorjem Univerze na Primorskem, pesnikom, filozofom in esejistom Andrejem Medvedom, ki bo v petek, 22. marca, ob 10. uri v palači Armerija Univerze na Primorskem imel inavguracijsko predavanje z naslovom »Svet je tisti čas blagovólil sklepati drugače«. Predavanju bo v Pokrajinskem muzeju v Kopru ob 12. uri sledila predstavitev knjige "Slovenska znanost: Akademska igra ali adut družbenega napredka?" avtorjev prof. dr. Francija Demšarja in Jasne Kontler – Salamon. V sredo, 20. marca, pa se lahko udeležite okrogle mize z naslovom »Kaj je znanje in učenje v svetu neskončnih sprememb«, ko se bomo soočili z zgolj na videz jasnim poslanstvom organizirane vzgoje in izobraževanja. S sogovorniki bomo razpravljali o učenju v času raznolikih in različnih priložnosti za učenje; znanju, ki ga želimo razvijati ter mladih in njihovih načinih učenja. Na okrogli mizi, ki jo bo moderirala dr. Sonja Rutar, bodo sodelovali rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič, dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF), dr. Tomaž Grušovnik (UP PEF), dr. Ana Krajnc (zaslužna profesorica UL) in Matija Jenko (ŠS UP PEF). V torek, 19. marca, bomo na UP FHŠ gostili predavanje o vedno aktualni tematiki - ko svet temeljno zaznamujejo prekomerni pritiski na okolje in naraščajoča neenakost, bo o udejanjanju koncepta večplastnega trajnostno sonaravnega razvoja spregovoril prof. dr. Dušan Plut, geograf in ekolog, civilnodružbeni aktivist ter prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavitev modela trajnostnega razvoja v Sloveniji in svetu.

Na prvi dan pomladi, v četrtek, 21. marca, s pričetkom ob 18. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo potekala 16. slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. Letošnja slavnostna govornica bo slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je tudi častna doktorica Univerze na Primorskem.

Dogodki so namenjeni širši javnosti, vstopnine ni (v primeru, ko je zahtevano vplačilo kotizacije, je to pripisano).

Prisrčno vabljeni na naše prireditve!

Program